Почна се: ЕС стартира преговори с Албания и Северна Македония

Преговори за присъединяване към ЕС започнаха днес Албания и Република Северна Македония(РСМ). Това оповести председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след първата междуправителствена конференция под чешко председателство в Брюксел. Тя посочи, че „моментът е исторически” и че започва проверка на общностното законодателство, което да позволи на двете страни да се запознаят с правата и задълженията на съюза.

„Знаем, че това не е началото на края, а е краят на началото“, каза албанският премиер Еди Рама и допълни: „Просто трябва да изградим силна европейска Албания и отворени Западни Балкани, които са устойчиви и демократични“. Той благодари на Урсула фон дер Лайен, на бившия канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски заяви, че неговата страна „от 17 години чака този момент”. Урсула фон дер Лайен му обеща бъдещото споразумение на неговата страна с граничната служба „Фронтескс“ да бъде преведено на македонски език, „без бележки под линия, без звездички.

„Отвори се вратата нашият македонски език да стане един от официалните езици в ЕС. Аз лично го смятам за най-голямо достижение и най-важен успех”, каза още Ковачевски.

Междувременно снощи от Министерството на външните работи съобщиха, че българската делегация е представила декларация на заседанието на Комитета на постоянните представители в Брюксел.

В позицията се изтъква, че македонският език е регионална писмена форма на книжовния български език. Позоваването на официалния език на Република Северна Македония в европейско изявление, не означава, че България признава македонския език, пише още в декларацията.

Преговорният процес стана възможен след премахване на българското вето одобряване на т. нар. френско предложение от парламента в Скопие и подписването на съвместна декларация между двете държави към меморандума за добросъседство.

Четете още

Избор на редактора