Наш круизен кораб се заби в стена на Дунав, 17 ранени

Български круизен кораб със 142 пътници се разби в бетонна стена в района на шлюза в Ашах ан дер Донау на река Дунав в Австрия. Единадесет души са откарани в болница, а други шестима са освободени след медицински плеглед, съобщава krone.at.

Българският кораб, превозващ предимно германски пътници, е пътувал от Пасау (Бавария) към Будапеща, когато очевидно е изпаднал в неспособност да маневрира в електроцентралата Ашах ан дер Донау.

Вторият капитан, който управлявал руля в този момент, реагирал незабавно. Той веднага натиснал аварийния ключ, след което електрониката се задействала отново и той успял да насочи круизния кораб. След това той акостирал на стената на кея и предупредил службите за спешна помощ и началника на шлюза.

На мястото на инцидента са извикани спасителни и полицейски сили. Дежурили са Червен кръст, пожарна, полиция и водна полиция. Пожарникарите осветили мястото на инцидента и помогнали на парамедиците при оказване на помощ и транспортиране на пострадалите.

Общо единадесет души са откарани в болница с леки наранявания. След проверка на кораба и консултация с надзорния орган на кораба с Върховния корабен орган се оказа, че електрониката работи отново след нулиране на аварийния превключвател. Поради тази причина корабът може да продължи пътуването си до Линц. Въпреки това, все още е загадка защо електрониката е отказала. В момента полицията и корабните власти провеждат разследвания. Вторият капитан вече е разпитан.

Няма увреждане на конструкцията на ключалката – има само леки материални щети под формата на износване на бетона.

Четете още

Избор на редактора