По 15 000 лв. за семействата на жертвите на наводненията

Социалното министерство ще отправи следващата сряда на заседанието на правителството предложение за определяне на еднократна помощ от 15 000 лева за семействата, загубили близък при бедствието в община Царево – това обяви министърът на труда Иванка Шалапатова пред депутатите от ресорната парламентарна комисия:

„На този етап това са четири домакинства, за които предложението на нашия екип е да бъде всяко едно от тях подкрепено с 15 000 лева еднократна помощ. Вие знаете, че с тази помощ всъщност подпомагаме семействата, след като всички въможности са изчерпани и емоционалното и психологическо консултиране е започнало все пак с финансова помощ за посрещането на всички последствия от загубата на живота на близките“.

До момента са подадени 41 заявления за отпускане на еднократна помощ. Такава вече е отпусната на едно от пострадалите семейства в максималния размер от 1512 лв., останалите заявления са регистрирани и се обработват.

Министър Шалапатова каза, че практиката при бедствия сочи, че в първите дни заявленията не са много, той като хората още са под въздействието на случилото се. Заедно с екип от Агенцията за социално подпомагане тя ще посети Царево в края на седмицата, за да се анализира ефекта от предприетите до момента мерки в подкрепа на пострадалите.

Четете още

Избор на редактора