Папата назначи нов епископ на католиците у нас

Папа Франциск назначи отец Петко Вълов за епарх на епархия „Св. Йоан XXIII“ за вярващите католици от византийски обред в България, предаде Ватикан Нюз.

В информация на Ватикан Нюз се отбелязва, че Светият отец е приел оставката от пастирското управление на Епархията „Св. Йоан XXIII“ за вярващите католици от византийски обред в България, представена от Н. Пр. Христо Пройков.

Епископите в католическата църква, включително и от присъединените към нея църкви от Източния обред (униатски църкви) следва да подадат оставка при навършването на 75 годишна възраст. Папата приема тази оставка по своя преценка и може да удължи служението на епископа и след тази възраст. Христо Пройков е на 78 години и ръководи гръкокатолическата епархия в България от 1995 година.

Оставката влиза в сила незабавно от деня на нейното официално приемане от папата и ръководството на епархията се поема от апостолически администратор, който обикновено се назначава от папата.

На негово място папа Франциск назначи за епископ на епархията отец Петко Вълов, от духовенството на същата епархия, понастоящем енорийски свещеник на енория „Успение Богородично“ в село Ново Делчево и Епархиален канцлер.

Ватикан Нюз помества и кратка биографична справка за Н.В.Пр. Петко Вълов, предаде БТА.

Н.В.Пр. Петко Вълов е роден на 8 януари 1966 г. в София в християнско семейство и завършва зъботехника.

Учи философия в Папския колеж „Урбаниана“ и след като се премества в Папския гръцки колеж, следва курсове по богословие в Папския Григориански университет в Рим, получавайки магистърска степен по морално богословие в Папската Алфонсианска академия в Рим.

Ръкоположен е за свещеник на 11 октомври 1997 г. за епархията на Св. Йоан XXIII.

Заемал е следните длъжности: от 1999 г. енорийски свещеник на енория „Успение Богородично“ в с. Ново Делчево; от 2008 г. е делегат на Католическата църква в Националния съвет на религиозните общности в България; от 2009 г. канцлер на епархията; от 2013 г., делегат на Изпълнителния съвет на епархийската благотворителна фондация „Рождество Христово“ за самотни майки; от 2020 г. секретар на Българската междуепископска конференция; от 2022 г. председател на Управителния съвет на Каритас София.

Четете още

Избор на редактора