„Продължаваме Промяната“ отложи срещата с президента, БСП – също

„Прадължаваме Промяната“ няма да участва в насрочените за днес консултации при президента за съставяне на ново правителство, съобщиха от парламентарната група на партията. По-късно и БСП отказа.

Причината е, че в момента тече заседание на бюджетната комисия, на която се разглежда актуализацията на бюджета.

Най-голямата парламентарна партия ще поиска нов час за консултации, след като президентът Румен Радев се върне от Мадрид.

Днес предстои Национален съвет на „Продължаваме Промяната“, а утре консултации с коалиционните ни партньори, обясняват отсъствието си от партията. Те се надяват новата дата за консултации да е след извънредното заседание на парламента във вторник и след очакваното разглеждане на измененията и допълненията в Закона за държавния бюджет в сряда.

Предстои да бъде определен друг ден, в който да се проведе отложената днес среща на президента с представители на парламентарната група на „Продължаваме промяната“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

От там посочиха, че в президентската институция е получено писмо, с което са били информирани за невъзможността на ПП да участват в свиканите от държавния глава консултации за връчване на мандат за съставяне на правителство, в съответствие с предварително съгласуваната времева рамка.

От БСП също обявиха, че няма да участва днес в консултациите при президента. Мотивът им за това също бе работата по бюджета.

“За нас е по-важен бюджетът, за да гарантираме увеличението на пенсиите, данъчните облекчения за младите семейства, помощта за земеделците, ваучерите за работниците, подкрепата за бизнеса и допълнителни средства за транспортния сектор. Ще участваме в консултации в друг ден, когато сме сигурни, че сме осигурили семействата и икономиката за следващите месеци”, посочват от централата на БСП.

От ГЕРБ-СДС ще върнат „възможно най-бързо“ мандата за съставяне на ново правителство, когато го получат като втора политическа сила. Това обяви председателят на парламентарната група на коалицията Десислава Атанасова по време на консултациите при президента Румен Радев за съставяне на ново правителство.

,,Ако ни бъде връчен мандат, ще го върнем възможно най-бързо, така че да започнат консултациите с третата политическа сила по Ваш избор. Съобразяваме се с всички рискове и всички предизвикателства, които са на дневен ред в Народното събрание“, заяви пред държавния глава Атанасова.

Томислав Дончев допълни, че в рамките на този парламент няма потенциал за принципна коалиция, но „за безпринципни вероятно има много“.

За нас в това Народно събрание трудно може да се намери необходимия диалог за да се произведе ценностно мнозинство, за да има евроатлантическо управление в България. Трябва да се обърнем отново към избирателите. Те да натоварят с отговорност политическите партии. В следващия парламент да влезем с нашите ценности, цели и предложения за приоритети на държавата. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на консултациите при президента Радев.

Той посочи още, че политическата криза, в която се намира страната в момента, е ествествения край на политика, основана на лъжата и омразата.

„Тази последната коалиция не се основаше на ценности и политики, а на отрицание и цялата идейност беше основана на лъжата – заяви депутатът. – Опитвахме се да разобличаваме лъжите, които се опитаха да ни внушават. Изходът е предпоставка за излизане и намиране на решение на другите кризи. Тя започна с успешния вот на недоверие към проваленото правителство, което отказваше да има диалог между управляващи и опозиция. Но и показа липсата на диалог в самата коалиция. По този начин не можем да намерим изход.“

По-рано днес Кирил Петков депозира официално оставката на правителството, а веднага след това Радев стартира консултации с парламентарните партии за съставянето на ново правителство.

Четете още

Избор на редактора