Правителството вдигна забраната за внос от Украйна

Министерският съвет отмени националната забрана за внос на определени стоки с произход от Украйна. Падането на забраната е в резултат на постигнатото принципно общоевропейско решение на проблема, обяснява правителството.

На последното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, проведено на 25 април 2023 г., България се съгласи с предложения от Европейската комисия пакет от мерки за стабилизиране на пазара, които ще бъдат приложени при вдигане на националните забрани.

Част от мерките са: втори финансов пакет за подкрепа на фермерите от най-засегнатите държави в размер на 100 млн. евро; активиране на извънредни защитни мерки по сега действащия Регламент за автономните търговски мерки за 4 продукта (пшеница, рапица, слънчогледово семе и царевица), чийто внос от Украйна временно се забранява; извършване на редовен мониторинг от ЕК на други стоки и при наличие на сътресение на пазара, да се пристъпи към стартиране на процедура за въвеждане на защитни механизми; мерки за подобряване на логистиката и транзита на стоки от Украйна.

Отмяната на забраната за внос на определени стоки с произход от Украйна, се счита от датата след влизане в сила на европейската забрана, съобщи правителствената пресслужба.

ЕК обяви преди ден началото на забраната за внос на четири вида зърно от Украйна до 5 юни в пет страни, сред които и България. Останалите са Полша, Унгария, Словакия и Румъния. За количествата, които вече са в петте страни, се забранява да бъдат освобождавани от хранилищата, митнически складове, свободни зони или пускани в преработка.

„Важни логистични проблемни места все още остават. Всъщност инфраструктурата остава недостатъчна, за да се справи с вълната в трафика, по-специално на границите между Украйна и държавите-членки. Оборудване все още е спешно необходимо и капацитетът е оскъден, което води до високи логистични разходи, докато съществува също така висок риск съоръженията за съхранение в засегнатите държави-членки бързо да запълнят капацитета си“, се казва в съобщението.

Освен това Еврокомисията е готова да наложи отново обявените превантивни мерки след изтичането на срока на тяхното действие на 5 юни 2023 г., „докато продължава извънредната ситуация“.

На 19 април правителството забрани за 2 месеца вноса на над 20 стоки от Украйна, сред които пшеница; пшенично брашно; слънчоглед; слънчогледово масло; царевица; мед и пчелни продукти; сурово и сухо мляко; орехи; лешници; яйца; птиче месо; свинско месо; овче и козе месо; ръж; ечемик; вино; етилов алкохол.

България на практика последва примера на три други държави (Полша, Унгария и Словакия) с опасенията, че нашият пазар е пренаситен с култури, коментира тогава служебният земеделски министър Явор Гечев.

България получи 32 млн. лева обезщетения от ЕС заради това, че пропуска през своя територия износа на украинско зърно и храни. Страната поиска още 100 милиона лева обезщетения, въпреки че българските зърнопроизводители получават стотици милиони евро преки европейски субсидии за земята, която обработват.

Четете още

Избор на редактора