Правителството реши: затваря скандалната ТЕЦ „Брикел” в Гълъбово

ТЕЦ „Брикел“ ще бъде затворена, съобщи след заседанието на правителството министър-председателят Кирил Петков.

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов докладва пред кабинета резултатите от проверката на централата, в която по думите на премиера са установени умопомрачаващи нарушения. Според него операторът ще бъде уведомен до 24 часа и предприятието ще бъде затворено до отстраняване на сериозните пропуски в дейността.

Министър Борислав Сандов добави, че са установени фрапиращи нива на замърсяване на атмосферния въздух и нарушение на изискванията на екологичното законодателство, трудовите права и пожарната безопасност.

„Установени са нарушения на няколко условия в комплексното разрешително на оператора, както и системни нарушения във връзка с превишения на нормите по показателите за качество на атмосферния въздух. Затова държавата ще наложи принудителна административна мярка за затваряне на ТЕЦ „Брикел“, категоричен беше министър Борислав Сандов.

Той увери, че ТЕЦ „Брикел“ не би могла да застраши енергийната сигурност, защото произвежда едва около 1% от електроенергията на България, затова пък нанася огромни щети върху околната среда и човешкото здраве. И настоя замърсяващите предприятия в страната да бъдат спирани до отстраняване на нередностите.

При посещението си в ТЕЦ-а преди седмица премиерът Кирил Петков поиска от ДАНС данни за собствеността на централата. Тя е свързвана с бизнесмена и бивш политик Христо Ковачки, без да е притежавана пряко от него, подобно на няколко други въглищни централи. Общото между тях е, че са посочвани от природозащитници като замърсители на околната среда.

„Надявам се правоохранителните органи да свършат своята работа и да установят какви са реалните размери на подобно покровителстване”, подчерта екоминистърът.

Четете още

Избор на редактора