10.7 C
София
понеделник, 26 септември, 2022

Правителството падна и т. н.

Кабинетът „Петков“ отиде в историята. Той бе свален от нелепа, но добре подкована антикоалиция. Тя отрепетира старателно акцията си. Първо със свалянето на председателя на парламента, после с кворума сутринта в сряда, и накрая – вечерта с вота. Правителството падна и тъй нататък. И т. н. Сега да видим какво го чака с т. нар. итн.

123-ма депутати подкрепиха вота на недоверие. Той беше внесен от ГЕРБ-СДС заради “провал във финансовата и икономическата политика” на страната.

Така за пръв път кабинет на България пада от власт след вот на недоверие. Правителството на Филип Димитров и СДС бе свалено по подобен начин през 1992 г., но след необмислено поискан вот на доверие от самия Димитров. Последва го покритият с мрачна слава кабинет на Любен Беров (с мандата на ДПС), по чието време мафията се настани трайно и удобно във властта. И т. н.

В подкрепа на правителството гласуваха 116 народни представители. В залата бяха 239-ма, един от “Възраждане” отсъства по здравословни причини. Но това са само числа и т. н.

“Ще продължаваме в тази битка да отвоюваме държавата. Ще водим успешна битка. Този вот е само една малка стъпка от един дълъг път. Това, което те не разбраха, е че така не могат да спечелят народа. Ние ще продължим да отвоюваме държавата си и ще имаме България без задкулисие и мафия! За мен е чест, че правителството бе съборено от Делян Пеевски, Бойко Борисов, Слави Трифонов, “Възраждане” и Митрофанова, заяви от пленарната трибуна Кирил Петков, минути след като кабинетът му бе бламиран.

Петков се обърна към традиционно отсъстващия Слави Трифонов с думите: „Ти си история, повече никога няма да имаш възможност да направиш политически проект и да излъжеш толкова хора. Довиждане!”

Пред Nova Tv Кирил Петков разкри и как в пленарната зала са командвани различните парламентарни групи: „Сега натиснете „да”, „сега натиснете „не”.

Борисов беше наредил цялото ГЕРБ. Той каза: „59 човека ви давам”. Като овце. Не ги е питал какво мислят. Тези 59 всички са зависими от един човек, който не е в парламента. И на ИТН човека, който излиза от тъмната стая, с голата глава, и говори като някаква икона на злото. И Делян Пеевски, който се появи само и единствено за да натисне копчето. Мисля, че човекът, който продължава да стои отзад, е Ахмед Доган. Там също имаха ясно нареждане”, добави все-още-министър-председателят.

„Вие сте от 30 години. Но този път има една огромна сила – “Продължаваме промяната” и “Демократична България” – те не са готови да направят сделка с вас. Този път вие няма да сте фактор”, уточни той специално за Делян Пеевски и Ахмед Доган.

„През тези 6 месеца искахме да преборим корупционния модел и да отстояваме българските, а не чужди интереси. Мисля, че тук се прокрадва руският интерес – през „Възраждане”, коментира още Петков.

За президента: „Много харесвах Радев миналата година, защото ми се стори, че иска да отвоюва България от задкулисието. Но в последните седмици не го разбирам”, деликатно сподели Петков.

За лидера на ГЕРБ Бойко Борисов: „Греховете, които имаш, кражбите, които си извършил, ще те настигнат. Не може много време да продължаваш да играеш тази игра. Ако днес се чувстваш комфортно, това е временно”.

Петков беше категоричен, че „Продължаваме Промяната” никога няма да направи сделка с “тези хора”. „Ние сме тук за дълга игра и ще се борим, докато отстоим независимия парламент, в който законността е тази, която определя.”

Според него само хора, които са в парламента, могат да взимат решения за България. “Стига с това задкулисие!”, каза Петков.

 

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини