Кабинетът „Петков“ предлага договор за 7 кораба с втечнен газ от САЩ

Министерството на енергетиката ще направи предложение за сключване на договор за 7 кораба втечнен газ от Щатите, които да подобрят енергийната сигурност. Условието за получаването им е през следващия месец служебното правителство да осигури енергийната инфраструктура, т. е. доставката до България.

За първия кораб вече е осигурено пристанище в Гърция. Това обяви премиерът в оставка Кирил Петков на последното редовно заседание на кабинета в оставка.

„Условието е следващия месец служебното правителство и служебното Министерство на енергетиката да осигурят инфраструктура с Гърция и Турция. Този договор, който днес ще се предложи, е важна стъпка на екипа, съвместно с ЕК, за осигуряване на газ за следващите 6 месеца. Така улесняваме следващото правителство да довърши започнатото“, добави Петков.

7-те кораба са договорени с американска компания, като офертата е получена в резултат на комуникацията директно с Европейската комисия на база общи доставки.  Очаква се втечненият газ да бъде доставян в периода от 1 октомври 2022 г. до края на април 2023 г. Цената ще е с поне $30 по-ниска от тази на международните пазари.

„Правителството оставя възможност на служебното правителство отворена оферта за 7 каргокораба за втечнен газ от САЩ, които ще осигурят енергийната сигурност на България. Договорът за втечнения газ ще бъде подписан днес от „Булгаргаз“ и може да бъде потвърден на 19 август. Тогава трябва да управлява служебното правителство на Румен Радев. Така, ако намери по-добра оферта за газ, може да няма разход за държавата. Реално се дава една безплатна възможност, която ако служебното правителство реши да я потвърди, ще даде сигурност на енергийните доставки“, заяви премиерът в оставка.

Освен това правителството ще приеме новата програма за компенсация на цените на електроенергията за небитовите потребители. Считано от 1 юли до 30 септември за крайните потребители ще се осигури таван от 250 лв., като по този начин правителството осигурява предвидимост за бизнеса за следващите месеци в условията на евентуални нови предизвикателства.

150 млн. лв. ще бъдат отделени и за мярката от 25 ст. отстъпка за литър гориво.

Петков съобщи още, че кабинетът ще предложи решение, с което да даде указание за финансиране на 302 проекта за 196 български общини, които общо са с население от 5,9 млн. души.

Правителството днес отпуска и 50 млн. лв. за ремонт на 175 детски градини и училища в цялата страна. Средствата ще бъдат използвани приоритетно за поправки на покриви и за енергоспестяващи мерки. Списъкът ще бъде публикуван в рамките на деня.

Четете още

Избор на редактора