Правителство на малцинството ще управлява Португалия

Лидерът на португалските социалдемократи, които са водещата сила в десния блок Демократичен съюз, Луиш Монтенегро представи на португалския президент Марсело Ребело де Соуза състава на правителството си, предадоха световните агенции.

Преди седмица Монтенегро беше натоварен от президента с мандат да състави нов португалски кабинет. Неговия десноцентристки блок излезе на първо място на предсрочните избори на 10 март, но е далеч от абсолютното мнозинство.

Монтенегро състави кабинет на малцинството и ще трябва да разчита на подкрепата на други партии за всеки законопроект, който внася в парламента.

Предложеният от Монтенегро състав на правителството беше одобрен тази вечер от президента.

За министър на финансите е избран икономистът Жоаким Миранда Сарменто. Той има докторантура по финанси от университета в Тилбург в Нидерландия и е преподавател в Лисабонското училище за икономика и мениджмънт. Наскоро беше и водещ съветник на Монтенегро по икономическите въпроси.

Миранда Сарменто е работил и дълги години в министерството на финансите. После е бил съветник на президента Анибал Кавако Силва. От юли 2022 г. беше депутат от партията на Монтенегро.

Миранда Сарменто е  привърженик на балансираните бюджети и на намаляването на държавния дълг чрез политики, които обаче насърчават производството и икономическия растеж и включват данъчни съкращения за семействата и компаниите, посочва Ройтерс.

Португалската агенция Луза отбелязва, че правителството ще има 17 членове.

Пауло Ранджел ще е министър на външните работи. Досега той беше евродепутат.  Педро Дуарте е назначен за министър по парламентарните въпроси и неговата роля ще бъде ключова при преговорите с други партии в парламента по законопроектите, отбелязва Ройтерс. Министър на отбраната ще е Нуно Мело. Министър на икономиката ще е Педро Реиш. Досега Реиш беше начело на Агенцията за насърчаване на износа и инвестициите в чужбина.

Новото правителство идва на власт след осем години управление на социалистите, посочва Франс прес.

На изборите Демократичният съюз на Монтенегро получи 28,8% процента и 80 места, следван от социалистите с 28 процента и 78 места и от крайнодесните от „ШЕГА“ с 50 депутатски места.

Първите дни на новия парламент, който е фрагментиран, бяха трудни. Накрая двете най-големи партии се договориха за ротационно ръководство на законодателния орган и сега начело застава социалдемократ, а после председател ще бъде социалист.

В икономически и финансов план новото правителство ще може да извлече ползи от благоприятна ситуация – исторически ниско ниво на безработицата, растеж над средното за еврозоната и бюджетен излишък от 1,2 процента от БВП, което се случва за втори път от края на диктатурата преди 50 години, съобщава БТА.

Четете още

Избор на редактора