17.1 C
София
петък, 30 септември, 2022

Прави изкуство, не война!

“Птиците”, но не по Алфред Хичкок. Макар че страната, от която авторът на тази изложба идва, е подложена на всекидневен физически и психически терор.

Украинският художник Андрей Палвал ще представи „Птиците/The birds”. Експозицията ще продължи от 28 юни до 7 юли в Къщата на София. При откриването Палвал ще направи графити пърформанс върху 5-метрово стреч фолио под заглавие MakeArtNotWar – прозрачна алюзия с девиза на хипи движението в Щатите срещу войната във Виетнам Make Love, Not War.

Птица на Андрей Палвал.

“Птиците от платната му не пеят. Те крещят. Като човеци. За да ги разбереш, само трябва да се вгледаш в очите им”, пише в анотацията към изложбата. Андрей Палвал е от Украйна. От Харков. Гнездото му е разрушено. Опитва се да създаде ново – тук в София. За трите деца и съпругата си.

Любопитен факт е, че по образование Андрей е биолог, специалност „Орнитология“. От 2000 г. насам рисува графити в стила “мурализъм”. Това са онези момчета, които превръщат грозни и забравени стени в експлозия от цвят, заредени с протестни, културни и социални символи – един прекрасен начин да се трансформират забравените градски пространства. У нас също има такива художници, а някои техни работи са много силни.

Като стрийт арт художник Палвал отдавна е известен с проектите си в Украйна, Германия, Дания, Пакистан, Китай, Виетнам и Филипините. В България, заедно със Станислав Трифонов-Насимо (един от българските доайени в стрийт-арта), рисуват образа на Васил Левски на училищна стена в гр. Брезник.

Андрей Палвал пред Левски в Брезник

На 28 юни ще бъдат представени и рисунките на деца от Украйна като част от арт-работилниците „ДоброТворчество“ в Къщата на София. Детската изложба е с благотворителна цел. При откриването Андрей Палвал ще рисува на живо в двора на галерията на ул. Миджур 12.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини