Празникът на Враца започва с панахида за Ботев

Враца отбелязва днес своя празник, свързан с Ботев и загиналите за свободата на България. Началото ще бъде поставено с панихида за Христо Ботев и четата му в храм „Св. Възнесение“ в 08:30 ч., половин час по-късно ще бъде изнесен рециталът „Със стихове и песни по Ботевата алея – по стъпките на Ботев“.

В 9:30 ч., пред сградата на Община Враца ще започне детски празник. Ще има различни ателиета и забавни игри, подходящи за деца от всички възрастови групи, дори и за най-малките, казаха за БТА от Община Враца. Децата ще се забавляват с рисунки на асфалт, ще строят с конструктор, ще се научат как да играят с различни видове кукли, ще правят сапунени балони. Момичетата и момчетата от „Интеракт“ ще показват как се рисуват със сол, ще се включат и доброволците от Български младежки червен кръст, които също са подготвили различни занимания, на мястото ще е и Библиобуса, пълен с детски книги.

От 11:00 часа ще започне любимото на децата дефиле на приказните герои, като всички участващи ще получат подарък балон с хелий. За всички деца ще има и сладолед, казаха още от Община Враца.

Тържественото заседание на Общинския съвет, на което ще бъдат връчени званието „Почетен гражданин на Враца и „Наградата на Враца“, е от 10:00 часа в Градската концертна зала. В ранния следобед ще е традиционното поклонение на лобното място на Ботев – м.Камарата във Врачанския Балкан.

Вечерта преди тържествената заря-проверка ще е концертът, посветен а 148-ата годишнина от подвига на поета революционер и неговата чета. Режисьор на концерта е арх. Пламен Мирянов, ще участват ансамбъл „Филип Кутев“, квартет „Армейска песен“, Симфониета – Враца, хор „Гена Димитрова“ – Плевен и певците Гуна Димитрова и Райко Кирилов.

Зарята-проверка в памет на Христо Ботев, неговите четници и загиналите за свободата на България е от 21:00 часа на централния площад, съобщава БТА.

Четете още

Избор на редактора