Първи данни: Васил Терзиев води в София

Кандидатът на „Продължаваме промяната- Демократична България“ Васил Терзиев води в София, битката във Варна ще е оспорвана до последно, ГЕРБ със сигурност печели в Пловдив. Това показват първите данни от екзит пол проучванията на няколко социологически агенции.

Приключилият балотаж за избор на кметове в 19 града бе белязан от изключително ниска избирателна активност.

За разлика от първия тур, когато ЦИК забрани машините, тази неделя се гласуваше и с хартиени бюлетини, и с машини.

В София Терзиев води с под 6 пункта пред издигнатата от БСП и „Левицата“ бивша Синдикалистка Ваня Григорова. Той събира 49.7% подкрепа, а тя – 43.8 на сто, сочат данните на „Алфа рисърч“.

Във Варна подкрепата за двамата кандидати е сходна. Все пак засега води Благомир Коцев, издигнат от ПП-ДБ. За него са гласували 47 на сто, а за досегашният кмет Иван Портних от ГЕРБ – 45.5 на сто.

Според данните от „екзит пола“ на „Алфа рисърч“ в Пловдив издигнатият от ГЕРБ Костадин Димитров има убедителна преднина пред Ивайло Старибратов от ПП-ДБ Ивайло Старибратов.

В Русе досегашният кмет Пенчо Милков (БСП) има комфортна преднина. Той има Пенчо 62.2% подкрепа, а Иван Иванов от ГЕРБ – 30.7 на сто.

Според данните от „екзит пол“ проучванията досегашният кмет на Плевен Георг Спартански губи поста си и кмет на града ще е Валентин Христов от ГЕРБ.

Във Велико Търново Даниел Панов от ГЕРБ води в 10 пункта пред Йордан Терзийски от ПП-ДБ. Панов има 51.4% подкрепа, а Терзийски 41.2 на сто според данните на „Алфа Рисърч“.

Четете още

Избор на редактора