Преди една година Бог прибра Краля на футбола

Преди една година, днес, на 82-годишна възраст, почина легендарният бразилски футболист Пеле. Едсон Арантес до Насименто е смятан за един от най-великите играчи на всички времена. С националния отбор на Бразилия той стана три пъти световен шампион, което досега не е успял да стори нито един играч.

Първата си титла спечели през 1958 г., когато на 17 години изуми света и веднага се превърна в основен играч на националния отбор. Втората титла печели четири години по-късно, а последната през 1970 г. В кариерата си е играл на клубно ниво за бразилския Сантос и американския Ню Йорк Космос.

Пеле почива днес в позлатена гробница в Сантос, където беше погребан, след като целият футболен свят се сбогува с него с емоционални послания.

Той беше първата световна суперзвезда в историята на най-популярния спорт и още като момче започна да гради своя митичен статус. Заради Пеле номерът десет има особен статут във футбола, след като той подлуди феновете с това число на гърба си през 1958 г.

Значението му беше обяснено в прощалното съобщение от Неймар, играчът, който счупи рекорда за голове на Пеле за бразилския национален отбор:

„Преди Пеле 10 беше просто число. Прочетох този израз някъде, в някакъв момент от живота си. Но това изречение е красиво и непълно. Бих казал, че преди Пеле футболът беше просто спорт. Пеле промени всичко. Той превърна футбола в изкуство, в забавление. Той даде глас на бедните, черните хора. Футболът и Бразилия вдигнаха статуса си благодарение на краля! Той си отиде, но магията му ще остане. Пеле е вечен! „

Четете още

Избор на редактора