Преди съд за развод и делба – задължително ще ни кандърдисват

Развод, решаване на спорове за родителски права, определяне на мерки за лични отношения с бабата и дядото, делба. Това са само част от 12-те случаи, при които се въвежда задължителна медиация.

Хората, които имат подобен спор, преди да стигнат до съд, ще трябва да опитат да се споразумеят с помощта на медиатор. Това предвиждат промените в Закона за медиацията, предложени от служебното правителство, и приети днес на първо четене от парламента.

„Медиацията осигурява бързо, евтино и ефективно средство за доброволно разрешаване на спорове и избягване на значително по-продължителната и сложна съдебна процедура. Един от големите проблеми на българската съдебна система е натовареността на съдилищата“, обяви правосъдният министър Крум Зарков от парламентарната трибуна.

Хората ще са задължени да участват в медиацията, но няма да са длъжни да приключат спора си по този начин, т.е. пак може да се стигне до съдебен процес. Освен това има и редица дела, по които съдът може да задължи страните да участват в медиация.

За медиаторите няма изискване да са юристи. Най-общо, те трябва да не се осъждани, да са минали курс и да са вписани като медиатори в специалния регистър. Висшият съдебен съвет трябва да приеме наредба за възнагражденията им и другите въпроси около тях.

Още по темата

РЕКЛАМАspot_img
РЕКЛАМАspot_img

Избор на редактора