10.7 C
София
понеделник, 26 септември, 2022

Украйна вече е кандидат-член на ЕС, превари Северна Македония и Албания

Европейската комисия официално препоръча Украйна и Молдова да получат статут на кандидат-членки на Европейския съюз, съобщиха световните агенции.

Така Украйна страна, в която се води кръвопролитна война и нейни територии са окупирани от агресора Русия, изпревари Северна Македония и Албания в редицата чакащи за кандидат-членство. Заради ината на България двете държави не могат да започнат преговори за присъединяване.

“Украйна вече е изпълнила около 70% от правилата, нормите и стандартите на ЕС. Но все още има какво да се направи в областта на върховенството на закона, борбата с корупцията и олигарсите, както и по отношение на фундаментални права. Затова статутът се дава с разбирането, че страната трябва да проведе редица важни реформи. Украйна ясно показа своето желание да отговори на европейските стандарти и правила. И започна своя път към ЕС още преди войната”, каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. 

Препоръката ще бъде обсъдена идната седмица от лидерите на 27-те, на срещата на върха. Подкрепата си за Украйна вече дадоха ръководителите на Франция, Германия, Италия и Румъния, които бяха в Киев на среща с президента Володимир Зеленски.

 

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини