Председателят на Европейския съвет пристигна в Охрид

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел кацна на летище „Св. Апостол Павел“ в Охрид, посрещнат от вицепремиера по европейските въпроси на Република Северна Македония Боян Маричич.

„В навечерието на срещата на върха на френското председателство през юни това посещение е чудесна възможност да потвърдим пред Шарл Мишел нашата позиция относно стратегическия ни ангажимент и партньорство с ЕС, но и да обсъдим по-нататъшно развитие на Западните Балкани и ЕС“, каза Маричич.

По време на посещението си в Република Северна Македония председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който е на мини-балканска обиколка, ще бъде гост на втория Форум за диалог Преспа.

Към момента няма информация, дали България е част от „мини балканската“ обиколка на Мишел! Страната ни е една от основните спирачки за влизане на Северна Македония в ЕС като повод за това е неизпълнението на основни междусъседски договорености от последните години. Основните приоритети на България за членство на Северна Македония в ЕС са включване на българите в Конституцията на Северна Македония, Рамковата позиция на парламента от 2019 година и Договорът за добросъседство. Към момента тези споразумения не се изпълняват, а като демонстративен акт на протиповопочни действия от страна на Северна Македония са непрестанните набези и инциденти с исторически места, свързани с България. Последният такъв случай, бе опожаряването на  българско читалище в Битоля миналата седмица! Въпросът „Северна Македония и ЕС“ бе и повод за конфликт между „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“, който се превърна във формална причина за излизане на ИТН от управляващата коалиция. На практика приемането на Северна Македония в ЕС се превърна от външен във вътрешно-политически за България конфликт, резултат от който е и искането за оставка на Председателя на Народното събрание, която се очаква да се гласува утре!

Четете още

Избор на редактора