ГЕРБ-СДС върна папката на Радев. Започват консултации за третия мандат

От ГЕРБ-СДС не излъчиха кандидат за премиер и не получиха мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

От партията на Бойко Борисов, в лицето на шефа на парламентарната група Десислава Атанасова и Томислав Дончев, отказаха папката веднага, както бяха обещали.

„В ГЕРБ-СДС считаме, че доверието към 47-ото Народно събрание е изчерпано. ясно е, че правителството падна с вот на недоверие – коментира Десислава Атанасова на излизане от Президентството. – Според нас не може да се намери формула за подкрепа, каквато и да е, в рамките на 47-ия парламент. Ежедневната агония, че няма кворум е съвсем очевидна”.

Така се стига до третия мандат, който е последен шанс за реализиране на кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание.

Дотук се стигне след неуспеха на „Продължаваме промяната“ да осигури мнозинство за кабинет.

След връщането на втория мандат президентът отново ще проведе консултации с парламентарните сили, преди да връчи третия. Радев веднага обяви, че консултациите ще се проведат в петък.

Три партии вече дадоха заявка, че са готови да направят опит да съставят кабинет – „Демократична България“, БСП и ИТН. И трите партии подчертаха, че са готови да разговарят единствено в рамките на разпадналата се четворна коалиция.

Вече е ясен и графикът, по който през „Дондуков“ 2 трябва да преминат представителите на отделните групи.

Първи, в 09 часа са представителите на парламентарната група на „Продължаваме Промяната“. От 10,15 часа президентът трябва да разговаря с представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, а от 11,30 часа с тези на ДПС.

Представителите на БСП са поканени в Президентството в 13,00 часа, а за 14,15 часа са предвидени разговори с представители на парламентарната група на ИТН.

За 15,30 часа са насрочени консултации с представители на ДБ, а от 16,45 часа – с тези на „Възраждане“.

Четете още

Избор на редактора