4.4 C
София
петък, 9 декември, 2022

Президентът на Азербайджан се срещна с Радев, обеща ни още газ

С президента Румен Радев обсъдихме доставките на допълнителни количества природен газ за България и ще засегна тази тема на национално равнище, като се върна. Това каза президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който разговаря “на четири очи“ с Румен Радев. Алиев е на двудневна визита по покана на българския държавен глава. Това е четвърто посещение на Илхам Алиев у нас след визитите му през 2005, 2009 и 2015 г.

Преди разговора Алиев беше посрещнат от Радев с официална церемония пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. Бяха изпълнени химните на България и Азербайджан от Гвардейския представителен духов оркестър. В чест на азербайджанския президент при изпълнението на националния химн на Азербайджан бяха изпълнени 21 артилерийски салюта. Президентите приеха строя на  почетния гвардейски караул. Алиев положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

Сред присъствалите на церемонията бяха служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията  Христо Алексиев,  служебните министри на външните работи и на икономиката и индустрията Николай Милков и Никола Стоянов, представители на администрацията на президента.

След церемонията по официалното посрещане, на „Дондуков“ 2 президентите Радев и Алиев ще проведат среща на „четири очи“, ще се състоят пленарните разговори между официалните делегации на България и Азербайджан, след което държавните глави ще дадат съвместни изявления за медиите.

Програмата на посещението на президента Алиев предвижда също участие в церемонията утре по въвеждане в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България, която ще се състои в зала 3 на НДК.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини