Президентът на Словения на официална визита в София

Президентът на Република Словения Наташа Пирц Мусар ще бъде на официално посещение в България по покана на държавния глава Румен Радев. Словенският президент ще бъде придружавана от бизнес делегация, уточнява БТА.

Възможностите за разширяване на двустранното партньорство в сферата на икономиката, инвестициите, туризма, енергетиката, иновациите, научно-изследователския обмен, културата, както и актуални теми от европейския и регионалния дневен ред, ще бъдат обсъдени в рамките на визитата. Гарантирането на стабилността и подпомагането на евроинтеграцията на държавите от Западните Балкани също ще бъде тема на разговорите.

На 27 февруари, вторник, от 9.30 часа на пл. „Св. Ал. Невски“ Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще посрещнат Наташа Пирц Мусар и съпруга й Алеш Мусар с официална церемония. Държавният глава на Словения ще отдаде почит пред Паметника на Незнайния воин.

От 10.00 часа на „Дондуков“ 2 Румен Радев и Наташа Пирц Мусар ще проведат среща на „четири очи“, след което ще се състоят пленарните разговори между официалните делегации на България и Словения.  В 11.20 часа двамата президенти ще направят съвместни изявления за медиите в Гербовата зала.

В 15.30 часа Румен Радев и Наташа Пирц Мусар ще открият в София Българо-словенски бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) в партньорство с агенцията за бизнес развитие SPIRIT Slovenia. Целта на събитието е насърчаване на контактите между компаниите от двете страни и проучване на възможностите за активизиране на стокообмена между България и Словения, както и стимулиране на съвместната търговия и инвестиции.

В рамките на посещението си у нас държавният глава на Словения ще посети Пловдив. Предвидени са и срещи с председателя на Народното събрание и с министър-председателя.

Четете още

Избор на редактора