Президентът реши: На 9 юни избори 2 в 1

Ще има избори 2 в 1 на 9 юни. Това обяви президентът Румен Радев по време на консултациите с политическите партии, след като Димитър Главчев представи служебните министри.

 „По стечение на обстоятелствата, аз до момента правих пет клетви на пет служебни правителства тук, в президентството. Имаме вече друга ситуация – правителството полага клетва пред Народното събрание. Още веднъж да споделя моя замисъл и виждам, че явно среща одобрение: каквото има като претенции, съвети към служебния кабинет, към господин Главчев до изхода на деня в понеделник, аз ще вляза в комуникация тогава с него наистина има ли някаква промяна и ако няма промяна или съответно ако има, във вторник рано сутринта ще разпиша Указа за служебния кабинет и двата други указа – за европейски избори и за избори за национален парламент, след което ще призова, ще говорим с господин Желязков, председателя на парламента – правителството да положи клетва в Народното събрание, както е, и оттам нататък същия ден да може да бъде извършена смяна – приемане-предаване на властта. Отиваме на избори „2 в 1″ на 9 юни“, коментира президентът.

В началото на срещата Румен Радев се обърна към представителите на политическите сили и обясни, че формата на срещата, заедно с номинирания за служебен премиер, е изискване на Конституцията, уточнява БНР.

„Политическата ситуация изисква политическа отговорност и максимална оперативност от всички нас, защото както вие, партиите, така и цялото ни общество, очаква час по-скоро яснота за служебното правителство и за предстоящите извънредни парламентарни избори“, каза държавният глава.

Четете още

Избор на редактора