Президентът тупа топката. Казва за третия мандат, но след консултации

Ако и вторият мандат за съставяне на правителство бъде върнат, ще поканя всички парламентарно представени партии на консултации. Искам да чуя каква формула предлагат за изход от кризата, какви са техните нагласи за коалиране, за търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство и около какви приоритети и програма. Според тези критерии ще взема решение на кого да връча третия мандат. Това заяви при завръщането си от посещение в Черна гора президентът Румен Радев пред журналисти.

Той уточни, че до дни ще връчи втория мандат на ГЕРБ-СДС. От коалицията вече неколкократно заявиха, че веднага ще върнат мандата.

Президентът Радев посочи, че смята за целесъобразно, ако се стигне до избори,  те да се проведат в началото на октомври.

„Бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата за съставяне на правителството преди края на юли на практика приключва дейността на правителството и на парламента и много важни въпроси остават нерешени. По Конституция трябва да обявя веднага избори в рамките на 2 месеца. Това означава избори през септември, което също крие рискове. Прекаленото продължаване на процедурата за съставяне на правителство обаче води към изкушение за хазартни управленски решения и кадрови промени. От друга страна самите партии чертаят все по-дебели червени линии помежду си и съставянето на правителство след потенциални предсрочни избори става все по-трудно“, посочи още Радев.

Четете още

Избор на редактора