Президентът: 3 март е съдбовен вододел

„Отново сме заедно, за да почетем 3 март“, заяви президентът Радев на тържествената церемония за националния празник, състояла се в центъра на столицата.

„Ден на българската свобода, съдбовен вододел, който пробуди жаждата за живот на потъпканото ни бащино огнище и предопредели раждането на нова България. Да поменем историческия подвиг и саможертвата на българските опълченци и на воините от всички народности от армията на руския император Александър II, които сложиха край на петвековното османско иго.

Отменян в миналото и атакуван днес, 3 март не само удържа на користния натиск. Благодарение на своя морален заряд, на волята на огромното мнозинство българи празникът се превърна в победа на идеали над нихилизма, на здравия български корен.

Защото празникът ни не е единствено отзвук от тътена на освободителната Руско-турска освободителна война. Не отразява само победата на бойното поле. Трети март не е и само датата на един международен договор. Това е ден, ознаменувал триумфа на вековния идеал за свобода и саможертвата на поколения българи“, каза президентът в словото си.

Държавният глава подчерта, че 3 март постави заслужен венец на подвига на българските опълченци, продължил пътя на Раковски, Левски и Ботев, сбъднал предначертаното от Паисий и възрожденците – завета за свободна, единна и европейска България.

От Трети март започва нашата държава, заяви Радев и посочи, че днес отбелязваме нещо много по-значимо от една огромна величава историческа дата.

Президентът добави, че трябва да продължим да укрепваме темелите на нашите настояще, за да можем да гледаме в бъдещето, съобщава БНР.

„В нашето тревожно време, всички ние, българските политици, трябва да бдим над суверенитета на родината“, допълни той и призова да повярваме в собствените си сили и да обединим усилията си, за да градим свободна България.

„Вечна слава на героите! Да живее България!“, каза още Румен Радев

Четете още

Избор на редактора