През нощта дъжд и сняг, сутринта – поледици

През нощта облачността ще е по-често значителна и на места ще има слаби валежи от дъжд, в Северна България и високите полета в Западна – от сняг. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщава БТА.

До сутринта в Северозападна България има условия за образуване на поледици. Ще духа слаб, в Източна България – умерен вятър от юг-югозапад. Минималните температури ще са между минус 2° и 3°, в София – около минус 1°. Атмосферното налягане ще се повишава и привечер ще е по-високо от средното за месеца.

Утре вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще се усили и с него ще нахлува студен въздух. В Дунавската равнина и източните райони от страната вятърът ще е силен и поривист. Облачността ще се разкъсва и намалява, след обяд – до предимно слънчево време. Максималните температури ще са между 5° и 10°, малко по-ниски в котловините от Западна България. В София максималната температура ще е около 2°.

Сутринта по Черноморието облачността ще е значителна, но още преди обяд ще се разкъса и намалее до предимно слънчево време. Ще духа умерен, временно силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 7° и 9°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Сутринта над планините облачността ще е значителна и на отделни места в масивите от Западна България все още ще превалява слаб сняг. След обяд облачността ще се разкъса и намалее до предимно слънчево време. Ще духа умерен, по високите и открити части – силен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на 1200 метра ще е около минус 2°, на 2000 метра – около минус 6°.

През следващите дни затоплянето ще продължи. В сряда ще бъде предимно слънчево, след обяд с разкъсана висока облачност. Вятърът ще се ориентира от югозапад, ще отслабне, в Западна България и ще стихне. В четвъртък облачността ще се увеличи, на отделни места ще превали слаб дъжд. В източните райони вятърът ще се усили, а в Западна България ще се задържи почти тихо и там в низините и котловините ще бъде мъгливо или с ниска слоеста облачност. Минималните температури ще са между минус 1° и 4°, а максималните – между 10° и 15°, по-ниски в местата с трайна мъгла.

Четете още

Избор на редактора