Прекратиха разследването по делото NEXO

Заради липса доказателства за извършено престъпление беше прекратено разследването по т. нар. афера „Nexo“, обвиняеми, по което бяха съсобствениците на едноименната криптобанка Антони Тренчев и Коста Кънчев и още двама души.

На 21 януари 2023 бившият главен прокурор Иван Гешев описа удара по криптодружеството Nexo като „уникален в световен мащаб“. Ударът отекна и политически, заради активно даряване на хора на компанията за „Демократична България“. „Продължаваме промяната“ пък беше намеса чрез Асен Василев, че като финансов министър се срещал с хора от криптобанката.

Обилната пресконференция на прокуратурата, по време, на която един до друг стояха бившият и настоящият временен главен прокурор Гешев и Сарафов, беше в дните около опита за съставяне на правителство в 48-то Народно събрание, а ДБ беше сред опциите за третия и последен избор на президента Румен Радев. В парламента беше създадена временна парламентарна комисия по казуса.

При огласяването на акцията Nexo прокуратурата прожектира и мултимедия. Бяха показани транзакции към компании от руския санкционен списък и лице, издирвано за тероризъм.

За да бъде доказана сложната престъпна дейност на криптодружество, Висшият съдебен съвет отпусна на прокуратурата половин милион лева за експертиза в чужбина. Обявявайки днес, че разследването е прекратено, от държавното обвинение изрично отбелязват, че нито стотинка не е била използвана.

Поредното дело, започнало по обичайния начин – шумно – отива 15 месеца по-късно в графата „прекратени“ заради липсата у нас на правен режим на дейността, свързана с услуги с крипто активи.

„Тъй като тя не е регулирана, дружествата от групата Нексо не подлежат на разрешителни, регистрационни или лицензионни режими“, обясняват от прокуратурата.

След разпити на множество свидетели, сред които и един с тайна самоличност, няколко експертизи, претърсвания, изземвания и огледи доказателства, получени с Европейски заповеди за разследване, наблюдаващите прокурори не са събрани доказателства и за банкова дейност без разрешение, пране пари, данъчни престъпления и компютърни измами, за каквито престъпления бяха обвинени Коста Кънчев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Траян Николов.

На 6 април Тренчев и Кънчев кацнаха за малко в Белград, за което съобщи лично Иван Гешев.

„Аз нямам съмнения с кой ще се виждат в Белград. Събраха се! Очаквам да кацнат Божков, някои политици и политически партии, да си направят една голяма оперативка, да си разпределят задачите“.

Тогава Прокуратурата поиска от сръбски власти Антони Тренчев и Коста Кънчев да бъдат екстрадирани в България, а след като сръбските власти отказаха, ексглавният прокурор – за неспазване на международни договорености по Европейската конвенция за екстрадицията, сезира няколко европейски институции.

През септември Софийският градски съд отмени заповедите за арест на двамата, с аргумента, че преди да бъдат издадени, не е бил направен никакъв опит те да бъдат призовани на известните им адреси в Обединените арабски емирства, припомня БНР.

Четете още

Избор на редактора