Премиерът в Страсбург: Путин цели да раздели обществото ни

„В най-новата си история България е била обект на непрекъснати опити за доминация, част от тях успешни, от страна на Руската империя и Съветския съюз“ –  това каза премиерът Денков в речта си пред Европейския парламент в Страсбург.

За съжаление тези великоруски апетити продължават и в наши дни и страната ни е обект на целенасочени хибридни атаки, каза премиерът.

„Тайните служби и пропагандата на Путин се възползват от икономическата и суверенна обвързаност на страната ни с Русия, както и от историческите и културни връзки между народите ни, за да разделят и  противопоставят обществото ни на русофили и евроатлантици. Затова пълноправното членство на България в Европейския съюз и НАТО е най-голямата гаранция за продължаването на демократичния и европейски път на развитие на родината ни. Затова трябва да завършим европейската си интеграция с присъединяване към Шенген и еврозоната“.

В този контекст той припомни:

„България е изпълнила всички изисквания за приемането и в Шенгенското пространство и всяко по-нататъшно отлагане е неприемливо и демотивиращо за нашата страна и за нейните граждани. Разбираме, че в момента самото функциониране на Шенгенското споразумение е изправено пред сериозни проблеми и много страни възобновяват проверките по границите, но не смятаме, че това може да бъде аргумент за неприемането на България и Румъния.  С нашите две държави в Шенгенското пространство границите на Европа ще са по-добре защитени и Европа ще бъде по-силна“.

„В Европа все по-често се забелязват известни признаци на умора от войната в Украйна и се надигат гласове против помощта за украинския народ и украинските бежанци. Все повече европейци си задават въпроса, не е ли по-добре да се направят някои отстъпки на Путин и войната да приключи“, каза още премиерът, но допълни:

„Печално известно е как завършиха опитите Хитлер да бъде умилостивен с непрекъснати отстъпки. Същото важи и днес. Войната на Путин срещу Украйна всъщност е война на Путин срещу Европа, като помагаме на Украйна, помагаме на Европа, като защитаваме Украйна, защитаваме Европа. Иначе утре в положението на Украйна може да се озове Молдова в другиден балтийските републики, после Полша, Румъния, България и други европейски държави“.

„За съжаление тези великоруски апетити продължават и в наши дни и страната ни е обект на целенасочени хибридни атаки“, каза още премиерът.

Четете още

Избор на редактора