Премиерът Денков подаде оставка

Министър-председателят Николай Денков депозирана оставката си преди минути в деловодството на Народното събрание, съобщиха от Правителствената информационна служба.

По този повод акад. Денков ще направи изявление в Министерския съвет в 19 часа.

Парламентарната група на коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) приема резултата от днешното съвещание на ГЕРБ-СДС като стъпка към създаването на атмосфера за конструктивен диалог, съобщиха по-рано от пресцентъра на ПП-ДБ.

Ще предложим утре Народното събрание ефективно да приеме чрез гласуване оставката на правителството на Николай Денков, посочват от ПП-ДБ.

„Изразяваме удовлетворение, че голяма част от точките, предложени в меморандума на ПП – ДБ, са възприети и обсъдени с необходимата сериозност в предложеното от ГЕРБ споразумение. За ПП – ДБ стабилността на страната и устойчивото ѝ развитие за обозримо дълъг период са първостепенен приоритет. Неотменима и основополагаща задача обаче е да се гарантира продължаване на реформите в съдебната власт, службите за сигурност, изборът на почтени и експертни членове на регулаторите, пълното членство в Шенген и еврозоната. Това трябва да стане при ясно поети ангажименти, което изключва формирането на мнозинства извън това на двете парламентарни формации“, смятат от ПП-ДБ.

Оценяваме ситуацията в момента като особено важна за бъдещето на страната и затова призоваваме колегите от ГЕРБ да започнем преговорите веднага щом Мария Габриел е отново в страната. Преговорният екип на ПП-ДБ ще се състои от лидерите на коалицията и настоящия премиер Николай Денков. „За нас всеки договор е обещание между страните, а добрите обещания са спазените обещания. Ето защо ние ще предложим утре Народното събрание ефективно да приеме чрез гласуване оставката на правителството на Николай Денков“, посочват от ПП-ДБ.

По-рано днес делегатите на Националното съвещание на ГЕРБ дадоха мандат на преговарящия екип да предостави на ПП-ДБ проект на споразумение за съвместно управление в рамките на мандата на 49-ото Народно събрание и механизма за вземане на решения.

Хубаво е, че на масата имаме предложен документ, това е добро начало на истински преговори, отбеляза по-рано днес премиерът Денков за проекта за споразумение на ГЕРБ.

Четете още

Избор на редактора