Премиерът за потопа, корупцията и цените на горивата

Бедствието в Царево, борбата с корупцията, АЕЦ „Белене“, цените на горивата и отношенията на кабинета с президента Румен Радев бяха сред акцентите в месечния отчет на премиера Николай Денков. По-рано днес министър-председателят отговаря за трети път на въпроси на граждани на живо във Фейсбук страницата на Министерския съвет. На 7 октомври Николай Денков отново ще отговаря на питанията на гражданите.

Обстановката в Царево

Обстановката в Царево се успокоява, а реакцията на институциите беше светкавична, заяви Николай Денков. „Пуснато е електричеството навсякъде, пусната е водата. Все още има проблеми за пиене, но за битова нужди може да се използва. Има все още проблеми с пътищата. Постепенно, с помощта на МВР, се изнасят летовниците. Все още има затруднения заради разрушените мостове и нарушената настилка“, коментира премиерът за наводненията вследствие на проливния дъжд.

Денков увери, че гражданите, чието имущество е пострадало при наводнението, могат да се възползват от финансова помощ от страна на държавата. Денков припомни, че тя е два вида. Едната е свързана с нарушения по домовете и сградите, която може да бъде до 1512 лв. на домакинство. Другата помощ е за повредени електроуреди, а нейният размер е до 2500 лв., уточни премиерът.

Различията между кабинет и президент

„Няма съмнение, че имаме сериозни различия по някои въпроси с президента Румен Радев, но те не трябва да ни разделят, когато трябва да работим за общите интереси на българските граждани и икономика“, каза Денков по повод отношенията му с държавния глава.

Денков и Радев разговаряха вчера по време на „Мача на Надеждата“, организиран от бившия български национал Стилиян Петров. „Разговорът вчера го приемете като подадена ръка, включително и от моя страна, защото аз много пъти съм казвал, че институциите трябва да работят заедно. Много се надявам от другата страна да са разбрали този жест и тези нападки, които са абсолютно некоректни към правителството, да престанат“, коментира премиерът.

Заплати

Ще направим сериозна крачка към премахването на дисбалансите при заплатите в държавната администрация, заяви Денков. „Поискахме от всички министерства информация за това какви са заплатите в съответните министерства и в структурите, включително в Националния статистически институт и Агенцията за борба с градушките, които основно имат оплаквания, и то основателни. Срокът беше 15 септември. На базата на тази информация, в хода на подготовката на бюджета за 2024 г., трябва да направим сериозна крачка за премахване на тези дисбаланси. Не мога да обещая, че ще успеем изцяло тази година, но със сигурност ще направим обща система, която да замести историята с лобирането. Заплатите трябва да бъдат свързани с експертизата, опита и натоварването“, обясни Денков. В сферата на здравеопазването също има дисбаланси, отбеляза премиерът.

АЕЦ „Белене“

Всякакви опити да бъде построена АЕЦ „Белене“ не срещат необходимата икономическа обосновка, която да привлече инвеститори, смята Николай Денков. В началото на юли парламентът възложи на министъра на енергетиката да започне преговори с Украйна за продажба на оборудването за АЕЦ „Белене“. Според Денков няма смисъл оборудването да стои, след като няма инвеститори. Ако е имало колебание преди Русия да нападне Украйна, в момента няма смисъл да обсъждаме оборудването. Ясно е, че агресорът ще бъде дълги години под санкциите от страна на ЕС, коментира премиерът.

Съдебна реформа

За да завърши процесът по съдебна реформа, трябват още сериозни промени в законодателството, каза Николай Денков „Съдебната реформа започна със законите, които бяха приети още в последната сесия на Народното събрание. Те бяха свързани с контрола върху дейността на главния прокурор и възможността да бъде разследван. Това бяха първите стъпки в тази посока“, каза премиерът.

Според него успоредно с това трябва да бъдат приети промените в Конституцията.

Цените на горивата

Цените на горивата в България зависят от регионалния пазар, смята министър-председателят. Всеки, който погледне какви са цените в Румъния и Гърция, ще види, че в България са малко по-ниски от тези в Румъния и доста по-ниски от тези в Гърция, коментира премиерът и добави, че „не може да контролираме цените“.

Преди два-три месеца цената на нефта на международните пазари беше под 70 долара за барел, а сега е 90 долара. Цената на нефта се отразява на тази на горивата, каза Денков. Според него България може да излезе от дерогацията, без да се променят цените на горивата. Ако се направят резки промени, могат да се реализират и доста черни сценарии, каза още министър-председателят.

Четете още

Избор на редактора