Премиерът: Инфлацията е непосилна, вече над 17%. Двойно по-голяма от средната европейска.

В България инфлацията е над 17%, непосилна е за гражданите. Тя е двойна в сравнение със средната в Европа. Тази седмица ще имаме Акт 15 на интерконектора с Гърция. Това заяви по НОВА служебният премиер Гълъб Донев.

„Нямаме върнат отговор на отправената покана за разговор с „Газпромекспорт“, нито отказ за такъв. Ние търсим чрез „Булгаргаз“ начин за диалог. Министърът на енергетиката също се опитва да разговаря с тях, но в момента нямаме разговор.

Междувременно ние работим да диверсифицираме източниците на поносими цени, така че зимата хората да са спокойни“, коментира ситуацията с газа премиерът.

Работело се уверено енергийният хаос да бъде овладян. „Зимата ще бъде трудна, но полагаме абсолютно всички усилия гражданите и бизнеса да бъдат гарантирани в доставките на газ, горива и други необходими стоки.

Работим в посока да имаме конкретни мерки за борба с инфлацията, нещо, което не се правеше. Раздаваха се пари на калпак. В България инфлацията е над 17%, непосилна е за гражданите. Тя е двойна в сравнение със средната в Европа“, заяви той.

„Единственото нещо, заради което намаляват цените, е дерогацията на руски суров петрол. В краткосрочен аспект сме застрашени от ембаргото на руския петрол, защото няма да имаме откъде да внасяме тази суровина. На рафинерията в Бургас и трябват доставки почти всеки трети ден“, уточни той.

Донев коментира и срещата си с шефовете на „Лукойл” в президентството, на която премиерът не присъства. „По времето, в което президентът провеждаше срещата, аз бях на среща с посланиците на държавите членки от ЕС. една много ползотворна среща, на която представих приоритетите на кабинета.“

Според Донев появата на Митрофанова на честванията на 6 септември е станало след покана, но няма информация от кого. Той предположи, че е от пловдивската управа.

Четете още

Избор на редактора