Без ограничения за руския газ в новите санкции на Евросъюза

Европейският съюз готви пореден, седми пакет от санкции срещу Москва, но в него няма да има ограничения върху доставките на руски газ. Причината за това е, че прекалено много страни от ЕС не могат бързо да се приспособят към тях. Това обяви пред Ройтерс чешкият премиер Петър Фиала.

По думите му санкциите срещу Русия, които сега се доработват от ЕК, ще включват забрана за внос на руско злато, разширяване на списъка на стоките с двойно предназначение, забранени за износ в Русия, и ще бъдат насочени срещу повече физически лица.

Очакванията са ЕК да представи пакета от санкции в близките дни и веднага след това държавите членки ще могат да го одобрят.

Според Фиала, включването на енергетиката в пакета „определено е проблем, защото трябва да се спазва правилото, че санкциите трябва да имат по-голямо въздействие върху Русия, отколкото върху страните, които ги налагат“.

Премиерът на Чехия каза, че няма шанс газът да бъде включен в новия пакет.

„Мисля, че не бива да бъде в този пакет, защото има редица страни, които зависят от руския газ за почти всички свои нужди“, посочи той.

Чехия е ротационен председател на ЕС от 1 юли и е една от страните, които почти изцяло зависят от руския газ. Фиала каза, че чехите правят всичко възможно да намалят зависимостта си от руските енергоносители, но „това няма да стане тази зима“.

Чешкият премиер каза също, че Европа трябва да е готова за възможността, че подаването на газ по „Северен поток 1“ няма да бъде възстановено, и да търси алтернативи  източници за доставка, като втечнения газ, а също така да е готова да си поделя доставки.

Четете още

Избор на редактора