Премиерът: Няма сделка за Шенген по въздух

Няма сделка за мигранти срещу Шенген по въздуха,заяви в интервю за Би Ти Ви премиерът Николай Денков.

По-рано днес австрийски медии съобщиха, че Виена е готова да разхлаби ветото за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния като премахне границите за въздушния трафик при няколко условия- приемане от Румъния и България на търсещи убежище афганистанци и сирийци, засилен граничен контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния, както и тройно увеличаване на мисията на „Фронтекс“ в България.

„Ние лродължаваме преговорите. Това е тяхна преговорна позиция. Това не е крайният резултат. Това, което е приемливо, е България да спазва общите европейски правила. Ако някой иска други правила, които да бъдат специфични за България, това е категорично неприемливо. По отношение на приемането на мигранти – има европейски правила, ние ще работим по тях“, заяви премиерът Николай Денков.

Утре на форум в Словения вътрешният министър Калин Стоянов ще проведе двустранни срещи с колегите си от Австрия и Румъния в търсене на политическо съгласие относно приемането на България и Румъния в Шенген.

Четете още

Избор на редактора