Премиерът освободи шефа на Селскостопанската академия

Председателят на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов е освободен от поста със заповед на премиера Николай Денков, съобщиха от правителствената пресслужба.

Мярката е предприета след доклад на аграрният министър Кирил Вътев и подадено заявление за освобождаване от самия Мартин Банов.

Заповедта на министър-председателя е на основание на Закона за Селскостопанската академия.

Професорът и зам.-шефът на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията Венета Кръстева станаха герои на разследване, според което незаконно са понижили категорията на земеделски земи, за да се даде възможност на трети лица да изградят соларен парк.

Двамата бяха привлечени като обвиняеми, а длъжностното престъпление е станало през юни 2022 г., когато двамата са се сговорили да си набавят облага. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда до 6 г. затвор.

Софийската градска прокуратура образува досъдебното производство за длъжностни престъпления на 23 октомври, като преписката е образувана след проверка на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), която е излязла със становище, че има данни за извършени престъпления от общ характер.

Четете още

Избор на редактора