Премиерът поиска оставката на шефа на ДАНС

Премиерът Николай Денков обяви, че е изпратил на президента Румен Радев мотивите за освобождаване на председателя на ДАНС Пламен Тончев. Според Денков агенцията не се е справила със задачата да премахне рисковете за нарушения в изборния процес и е част от проблема, който бе създаден за първия тур на вота и доведе до отмяната на машинното гласува.

Правителството координира работата на службите, каза министър-председателят и допълни, че е загубил доверието в ръководството на ДАНС.

В специално изявление премиерът обяви, че е очаквал днес председателят на ДАНС Пламен Тончев да му предложи да освободи заместника на агенцията Деньо Денев. Тончев обаче отказал да освободи Денев с мотива „липса на аргументи“.

Премиерът отбеляза, че Денев е автор на т. нар. „справка“ от ДАНС, която според Николай Денков „съдържа непроверени и манипулативни факти“ и въз основна на която ЦИК взе решение да отмени машинното гласуване на първия тур на местните избори миналата неделя. За премиера този отказ е сигнал, че Тончев одобрявам незаконните действия на Денев и няма възражения срещу „злонамереното“ използване на доклада за изборния процес.

„Тези действия разчитам като съзнателен удар върху националната сигурност и демокрацията в България и това е пореден случай, че в който председателят на ДАНС не изпълнява задълженията си. Затова преди малко изпратих до президента Румен Радев мотивите си за освобождаването на Пламен Тончев от поста председател на ДАНС. Аз трябва да мога да работя с ръководството на ДАНС. Това, което съм направил, е да подготвя мотивиран доклад, да кажа на президента, че има проблем, лично съм му го казвал. Ако г-н Тончев беше освободил заместника си, може би разговорът щеше да бъде по-различен“, посочи премиерът.

Денков не пожела да коментира напрежението между партиите в т. нар. „некоалиция“. Темата ще бъде обсъждана след изборите тази неделя, когато напрежението спадне, а лидерите на партиите тя трябва да се разберат как и дали ще продължи това управление.

Премиерът не допуска обаче бюджетът за догодина да не бъде подкрепен. Такъв анонс направи ден по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Нека да свърши вторият тур на изборите. Трябва да седнем с лидерите на партиите и да решим как ще продължаваме нататък. Мисля, че около изборите имаше доста високо напрежение. Аз доста бих се учудил, ако някой си позволи да не подкрепи бюджета при идващата зима. Така, че аз не вярвам някой да си позволи рискове с приемането на бюджета“.

Премиерът отговори на въпроса какви действия ще предприеме правителството, след като Русия реши кореспондента на БНР да напусне страната като реципрочна мярка на решението на българските власти да изгонят от София кореспондента на вестник „Росийская газета“:

„Няма никакъв проблем Русия да изпрати друг журналист, който не се занимава с шпионска дейност в България. При положение, че този е извършвал незаконни дейности, той е трябвало да бъде експулсиран от България. Така, че няма никакъв проблем те да изпратят някой друг. Ако имат подобни доказателства за нашия журналист, тогава да обсъждаме. Но ако те просто го изгонват, за да покажат някакъв политически знак, това няма отношение към журналистиката“.

На въпрос дали правителството ще протестира това решение на руското външно министерство, премиерът Денков отговори:

„Ще го обсъдим с външния министър и съответно ще решим по какъв начин да процедираме“

Четете още

Избор на редактора