Приднестровието поиска от Русия защита срещу Молдова

Властите в Приднестровието приеха днес официална декларация, в която искат от Русия защита срещу Молдова, която въведе наскоро мерки за икономически натиск върху този свой проруски сепаратистки регион, прадде Франс прес, цитирана от БТА..

Според декларацията, цитирана от руски медии, сепаратистките власти искат от Москва „да предприеме мерки за защита на Приднестровието в условията на засилване на натиска от страна на Молдова„.

В декларацията, приета на конгрес на приднестровските депутати, се говори за „социален и икономически натиск върху Приднестровието, който противоречи директно на европейските принципи и подходи за защита на правата на човека и свободната търговия“, отбелязва Ройтерс.

Декларацията, адресирана към двете камари на руския парламент, подчертава „постоянното пребиваване на територията на (самопровъзгласилата се – бел. ред.) Приднестровска молдовска република на над 220 хиляди граждани на Русия и уникалния положителен опит на руските миротворчески сили на Днестър, както и статута (на Русия) на гарант и посредник в преговорния процес“.

Четете още

Избор на редактора