Приключи първото плаване на наш кораб до Антарктида

След първото си историческо 127-дневно плаване до българската антарктическа база на остров Ливингстън и обратно българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) се завърна днес у дома, акостирайки на Морската гара във Варна.

В официалната церемония по посрещането му участваха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на България Румен Радев, министрите на отбраната Димитър Стоянов и на образованието Сашо Пенов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. На кея бяха началникът на Висшето военноморско училище във Варна флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, областният управител Марио Смърков, кметът на Варна Иван Портних, представители на местната и държавната власт, много граждани.

Като историческо събитие със стойност както за ВМС, така и за българската наука, окачестви плаването на НИК 421 президентът Радев. Той поздрави членовете на екипажа, че са дали повод на всички българи да се гордеят с тях и са доказали още веднъж високия професионализъм, моралната сила и отговорност на родния военен флот. По думите му с експедицията до Ледения континент България е направила решителна крачка в утвърждаването си като морска държава, с нараснали амбиции и способности за участие в научно-изследователски мисии и експедиции не само до Антарктида, но и в морските пространства и в световните океани.

Президентът, както и министърът на отбраната Димитър Стоянов, поздравиха специално БТА за новаторския ѝ подход по отразяването на експедицията. През цялото плаване до Антарктида и обратно на борда на НИК 421 агенцията имаше свой специален пратеник. Константин Карагьозов бе единственият български журналист, който беше с родните полярници и екипажа през цялото пътуване до остров Ливингстън и обратно.

От първия ден на своето плаване екипажът на научноизследователския кораб „Св.Св. Кирил и Методий“ беше натоварен с огромни обществени очаквания за едно историческо събитие за българската държава – изпращане на военен научноизследователски кораб в южното полукълбо и завръщането му обратно, посочи в обръщението си към екипажа министър Стоянов. Той допълни, че през изминалите месеци рискът е бил ежедневие за моряците и уточни, че е щастлив, че мисията им е приключила успешно.

Научноизследователският кораб „Св.св. Кирил и Методий“ допринесе за развитието на международното научно сътрудничество, допълни министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов. По думите му България дълго време е била подпомагана държава за реализацията на полярните й експедиции, но чрез придобиването на кораба вече е подпомагаща другите страна. Според Пенов познанията на екипажа и на учените, опитът, придобит от това плаване до Ледения континент, ще бъдат полезни не само за родната наука, но и за натрупване на знания в европейски и световен мащаб.

Екипажът на НИК 421 постави нови хоризонти, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Според него визията на проф. Христо Пимпирев и на Висшето военноморско училище във Варна е помогнала България да е в елитния клуб на малкото държави, дръзнали да изследват Антарктида.

Корабът „Св. св. Кирил и Методий“ е собственост на консорциум, чиито членове са Висшето военноморско училище, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Българският антарктически институт. Тържественият акт по издигането на военноморския флаг и присвояването на име се проведе на 27 юли 2021 г.

На 27 декември 2022 г. „Св. св. Кирил и Методий“ отплава от Морска гара – Варна, като така бе поставено началото на 31-вата българска антарктическа експедиция до полярната база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, Южни Шетландски острови. Той достигна своята дестинация през 49-ия ден от плаването си. Изследователските и строителните дейности на родните полярници продължиха 24 дни.

На 6 март 2023 г. корабът „Св. св. Кирил и Методий“  пое по обратния курс към родината.

Четете още

Избор на редактора