Принц Уилям в Сингапур за наградите „Ъртшот“

Принц Уилям пристигна в Сингапур за церемонията за обявяването на носителите на годишните награди „Ъртшот“, които подкрепят новатори в областта на околната среда, предлагащи решения за борба с климатичните промени и спасяване на планетата, предаде Асошиейтед прес.

За първи път събитието ще се състои в Азия.

При пристигането на принца десетки хора, развяващи британски знамена, го посрещнаха с бурни възгласи. Уилям се ръкува, раздаде автографи и си направи селфи с много от присъстващите.

„Фантастично е да се върна в Сингапур за тазгодишната церемония за наградите „Ъртшот“ след единадесет години“, каза той в изявление при кацането си. „Смелата визия на Сингапур да бъде лидер в областта на екологичните иновации определя стандарт, който другите трябва да следват“.

Последната визита на британския престолонаследник Уилям в Сингапур беше през 2012 г. Тогава го придружаваше съпругата му. Сега той е сам, а фокусът на посещението са отличията „Ъртшот“, които неговата благотворителна фондация връчва от 2020 г.  Целта е да се насърчат иновативни решения и технологии в борбата с глобалното затопляне и смекчаване на въздействието му върху околната среда, припомня Асошиейтед прес.

На церемонията във вторник, 7 ноември, Уилям ще обяви петима победители, които ще получат по един милион британски лири (1,2 млн.  щатски долара) в подкрепа на проектите им.

Петнадесет финалисти от шест континента бяха избрани измежду 1300 номинирани тази година. Победители се определят в пет категории: опазване на природата, чист въздух, обновяване на на океаните, елиминиране на отпадъците и климатични промени.

Церемонията за първи път ще се проведе в Азия. Дебютните награди „Ъртшот“ бяха връчени в Лондон през 2021 г., а миналата година лауреатите бяха обявени в Бостън.

По време на четиридневната си визита в Сингапур Уилям ще се срещне с президента и премиера на страната, обявиха от Министерството на външните работи. Освен това престолонаследникът, който е запален спортист, ще се качи и на лодка-дракон – гребането в нея е популярен спорт в Сингапур и в много части на света. Той ще се срещне и с местни хора, за да види как организации работят за защита и възстановяване на планетата.

От двореца „Кенсингтън“ казаха, че Сингапур е избран за домакин на тазгодишната церемония за наградите „Ъртшот“ заради ролята му на „център за иновации“ в Югоизточна Азия.

Четете още

Избор на редактора