Проверяват прокурора по делото срещу Нико Тупарев

По разпореждане на временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов започва проверка на работата през последните 3 години на прокурора от Софийската градска прокуратура Димитър Франтишек Петров.

Последното дело, по което той работи, е срещу бившия телевизионен продуцент Нико Тупарев за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Именно Петров защитаваше от името на прокуратурата на Тупарев да бъде наложен „постоянен арест“ с твърдения, че е отклонил от сметката на фирма, в която е бил съдружник  1,4 милиона лева.

Съдът не само на уважи искането, но освободи телевизионния продуцент, без да му налага каквато и да мярка за неотклонение, а адвокатите на Тупарев обвиниха държавното обвинение, че взима страна в търговски спор и се използва за кражба на бизнеси.

От прессъобщението на прокуратура не се споменава името на Нико Тупарев, но става ясно, че именно то е причина за тригодишната цялостна ревизия на работата на Димитър Петров. Твърди се, че проверката е във връзка с множество негативни публикации в медиите за работата на магистрата. Последните напомняха, че името на магистрата излезе и в аферата „Осемте джуджета“.

Ръководствата на ПРБ и СГП се разграничават и намират за неправилно и порочно произнасянето на прокурор Петров по делото,  образувано през месец май, от когато точно започва разследването срещу телевизионния продуцент. И напомнят, че наред с вътрешното си убеждение, при произнасяне по наказателно производство, наблюдаващите прокурори трябва да се водят от действащото законодателство и от събраните по делото доказателства.

В рамките на ревизията на отдел „Инспекторат“ при Върховна прокуратура  ще бъдат проверени  – неприключени досъдебни производства, срочността на разследването по тях, своевременност и мотивираност на исканията за удължаване на срока на разследванията, своевременното и ефективно упражняване на правомощията по НПК за ръководство и надзор върху разследването и др.; неприключили преписки; спрени досъдебни производства, осъществен инстанционен, служебен и съдебен контрол по спирането и др.; прекратени досъдебни производства, по които не е осъществен съдебен или инстанционен/служебен контрол; внесени в съд дела; постановени откази за образуване на досъдебни производства; оправдателни присъди, изготвени въззивни и касационни протести; нерешени преписки и досъдебни производства; натовареността; депозирани в съответната прокуратура сигнали с оглед на данни за дисциплинарни нарушения и други.

Проверката трябва да приключи с изготвянето на доклад, данните от който могат да послужат за предприемането на последващи дисциплинарни мерки, уточняват от държавното обвинение.

Четете още

Избор на редактора