Продават любимата кола на Белмондо на тръг

На 10 март на аукцион в Париж ще бъде предложена една от любимите коли на френската кино легенда Жан-Пол Белмондо. При това началната цена е учудващо приемлива за такова бижу – 25 хиляди евро. Panther Lima е в перфектно състояние, предава БТА.

Белмондо я купува през 1979 година от Etablissements Jacques Savoye , дистрибуторът на несъществуващата вече британска марка. Легендата избира класическото му купе от фибростъкло, вдъхновено от това на Bugatti Type 55, в цветова комбинация от светло сиво и тъмно синьо. Двуместният автомобил идва с черен капак и включва хромиран багажник на покрива над резервното колело, за да компенсира липсата на традиционен.

Двигателят е 2.3 литра, който Ford инсталира в Granada, а инженерите залагат на четиристепенна ръчна скоростна кутия. Играчката на актьора стига 110 коня, които развиват 177 км/ч. Килограмите са под 900 и Белмондо е можел да стигне стотака за 7,4 секунди.

Рanther произвежда едва 907 бройки от Lima между 1976 и 1982 г., като въвежда леки промени. Този, поръчан от актьора, известен най-вече с ролите си на ченге, е сред най-пипнатите технически. В продажба са пуснати едва 360 броя.

Покойната звезда не се задържа много зад волана на автомобила. Колата е пазена в гараж на улица „Rue des Saint Péres“ във френската столица, недалеч от Лувъра. Там е домът на Белмондо. Продава я през 2006 година с навъртени едва 21 900 километра. До този момент новият собственик е изминал под 11 000 км., като е оправил малки дефекти по купето и е сменил тапицерията.

Четете още

Избор на редактора