Прокурор отказва да говори пред комисията за Нотариуса

„Съгласно конституционно регламентираното разделение на властите, изричното решение на Конституционния съд от 2017 г., както и законовите разпоредби, намирам явяването ми пред Временната парламентарна комисия за неподходящо, поради което се налага учтиво да отклоня поканата Ви. Правя това и с оглед гарантиране на независимостта на българските магистрати – съдии, прокурори и следователи, както и в защита на върховенството на правото.“. Това посочва ръководителят на Софийската градска прокуратура (СГП) Илиана Кирилова в писмо до Никола Минчев, председател на временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, публикувано на официалната интернет страница на прокуратурата.

Кирилова беше поканена да бъде изслушана днес относно евентуално наличие на групи за влияние в Софийската градска прокуратура и предприети мерки от страна на ръководството на СГП.

В писмото си тя посочва, че се водят няколко досъдебни производства с предмет на доказване анонсираната тема за предстоящото заседание на Временната парламентарна комисия, в т.ч. и такива, по които има привлечени обвиняеми. Кирилова припомня, че по едно от делата има внесен обвинителен акт.

Тя допълва, че е дала интервю пред медия, с разрешение на наблюдаващия прокурор, и изнасянето на друга информация по въпросните досъдебни производства, евентуален предмет на заседание на комисията, би могло да попречи на разследванията, както и да окаже влияние на хода на съдебното производство – нещо, което като прокурор не би могла да допусне.

„Обичайно в заседанията на ръководената от Вас Временна парламентарна комисия участие взимат и лица, спрямо които в СГП се водят наказателни производства, част от които са и в съдебна фаза пред Софийски градски съд. Мястото, в което прокуратурата води своята борба, излага своите тези и събраните доказателствени средства, е именно съдебната зала. Нещо повече, в крайна сметка действията на прокуратурата подлежат на съдебен контрол, а не и на парламентарен. Това е съобразно принципите за разделение на властите, които Ви призовавам заедно да спазваме“, посочва Илиана Кирилова в писмото си до Никола Минчев.

БТА припомня, че Мартин Божанов, известен с прозвището Нотариуса, беше убит в София на 31 януари. От прокуратурата влязоха в частен клуб „SS“ в столичния квартал “Гео Милев”, свързван с Божанов. По време на обиските са иззети компютри и различни материални носители на информация. Прокуратурата проверява дали в клуба са членували магистрати, както дали и защо са ходили там. В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел натиск върху магистрати, имотни измами и изпиране на пари. В парламента беше създадена временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Божанов. Съдийската и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет също започнаха да работят по казуса и евентуалната връзка на магистрати с Мартин Божанов.

Четете още

Избор на редактора