Прокуратурата: Парите за къщата на манекенката в Барселона са от Борисов

„Разследването идентифицира като действителен източник на средствата за придобиване на имота Бойко Методиев Борисов“. Това се твърди във внесените от главния прокурор Иван Гешев документи по разследването „Барселонагейт“.

Част от документите бяха публикувани първо от разследващия сайт „Биволъ“, а след това извадки бяха пуснати и от главния редактор на Bird Атанас Чобанов.

„Средства в посочения размер не могат да имат легален произход, тъй като Борисов не е имал имущество, което да му позволи да извърши такъв разход. Парите за закупуване на имота са преминали през дружество “Tера Тур Сервиз” ЕООД, което е било управлявано от бащата на лицето Валентин Василев Златев, който се намира в близки приятелски отношения с Борисов, пише Медиапул.

Борисов към момента на придобиването на имота е поддържал интимна връзка с Йовчева, от която има дете. Тази връзка се отрича от Борисов, но са събрани доказателства, затова че той отрича отношенията си с посоченото лице, за да не бъде уличен в корупционни действия”, се казва в официалния документ на прокуратурата, подписан от прокурор Стефан Христов от Софийската градска прокуратура, осветен от „Биволъ“.

Става дума за имот за 2.9 млн. евро в Барселона, придобит с цел там да живеят Борислава Йовчева и нейното семейство.

Част от информацията за тази къща беше разкрита още през 2016 г. в записите от аферата „Яневагейт“, а няколко години по-късно каталунската полиция започна разследване по сигнал на БОЕЦ.

Софийската градска прокуратура иска снемането на имунитета на Бойко Борисов, за да бъде разследван като участник в организирана престъпна група с цел „пране на пари“. Прокуратурата подозира, че парите за къщата в Барселона са били генерирани от корупционни престъпления на лице, заемащо висша публична длъжност.

Прокуратурата е изпратила молба за правна помощ до Турция за разкриване на банкови сметки и имоти на Борислава Йовчева и Бейзат Яхя, който е сочен като близък до Валентин Златев и Бойко Борисов. Прокуратурата подозира, че Яхя е изнесъл в Турция 300 милиона лева и е закупил за Йовчева луксозен имот след 2015 г.

„Биволъ“ и Bird уточняват, че не разполагат с документи от прокуратурата, които да доказват твърденията на прокурора, че Борисов е „действителен източник на средствата“, както и че „е поддържал интимна връзка с Йовчева, от която има дете“.

Не е известно да е правен ДНК тест, който може да установи подобно нещо. Двете медии не разполагат и с документи, които да показват, че престъпния произход на средствата или т.нар. предикатно престъпление, което е генерирало корупционния доход преди да започне престъплението „пране на пари“.

Фирмата „Тера Тур Сeрвиз“ е собственост на офшорна компания, но като действителен собственик в българския Търговски регистър е деклариран Валентин Златев, близък приятел на Борисов. До момента беше известно, че Александър Чаушев е купил имота и той твърдеше пред медиите, че го е направил със свои средства, а не с пари на юридическо лице по договор за мандат. Чаушев е дългогодишен служител на Валентин Златев.

Във вторник се очаква главният прокурор Иван Гешев да говори пред евродепутатите от Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права, които организират извънредно обсъждане на ситуацията в България.

България е под наблюдение на мониторинговата група от лятото на 2020 г. Оттогава Бойко Борисов е канен два пъти, за да бъде изслушан като премиер на България, но и двата пъти не се яви и прати министри.

Гешев може да се окаже в неприятната ситуация да пътува за сесията на Европейския парламент в Страсбург, след като бъде предложен за уволнение от Висшия съдебен съвет в понеделник. Той ефективно ще заема този пост до издаване на указ за освобождаването му от президента.

За четвъртък следващата седмица е планирано и обръщение към нацията от Иван Гешев, което трябваше да се случи днес, но бе отложено по „лични причини“.

Преди десет дни бившата миска Ивайла Бакалова, която е ключов свидетел по този по „Барселонагейт“, за първи път беше разпитана по него в прокуратурата. Тя обяви, че ще говори без страх за това, което знае. Бившата Мис България е приятелка с Борислава Йовчева, която живееше с детето си в къщата в Барселона. Преди година Бакалова разказа в предаването „ЕвроДикофф“, че баща на детето на Йовчева е Бойко Борисов.

„Този казус е очеваден за цяла България, но досега прокуратура спеше. Щастлива съм, че най-накрая се събуди и започна да разследва“, каза Бакалова.

На 31 май Борисов каза, че „няма никакви притеснения по въпроса (за „Барселонагейт“), но няма да се откаже от имунитета си.

„Никакви. Не съм имал, нямам и няма да имам никакъв имот в Испания! Какво повече да отговоря? Аз Ивайла Бакалова не съм я виждал от десетилетия. Нито съм разговарял с нея, нито каквото и да било“, каза Борисов по повод новината, че прокуратурата е призовала за разпит като свидетел Ивайла Бакалова.

Четете още

Избор на редактора