Прокуратура против делото срещу съпругата на Санчес

Испанската прокуратура съобщи днес, че е поискала да бъде прекратено делото за корупция срещу съпругата на испанския премиер Педро Санчес, станало причина той да обяви, че обмисля да подаде оставка, предаде Ройтерс, цитиран от БТА..

Прокуратурата заяви, че е протестирала вчерашното решение на мадридски съд да разгледа частен иск от антикорупционни активисти срещу съпругата на премиера Бегоня Гомес за търговия с влияние и корупция.

Испанската антикорупционна организация „Манос Лимпиас“ („Чисти ръце“), която стои зад иска, каза по-рано, че основава иска си на медийни публикации и не може да гарантира тяхната достоверност.

Ръководителят на организацията Мигел Бернад съобщи в изявление във „Фейсбук“, че активистите просто са събрали и предали публикациите на съдия, изпълнявайки „гражданския си дълг“, и отрече тези действия да са политически мотивирани.

Санчес, който миналата година си осигури още един мандат начело на коалиционно правителство на малцинството, водено от неговата Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП), написа вчера изненадващо писмо до своите сънародници, в което заявява, че си взема пет дни почивка и ще обяви решението си дали ще остане начело на страната в понеделник.

Той осъди иска срещу съпругата си и го нарече „безпрецедентна клевета и тормоз от страна на десницата и крайната десница“.

В писмото си Санчес категорично отрича обвиненията срещу съпругата си. Самата тя не е правила публични изявления по въпроса, посочва Ройтерс.

Лидерът на основната испанска опозиционна Народна партия (НП), Алберто Нунес Фейхоо, обвини днес премиера Санчес, че е разиграл „спектакъл“ пред очите на света, като е заплашил да подаде оставка след започването на разследване срещу съпругата му Бегоня Гомес.

„Огромното мнозинство“ от испанците „гледат с изумление последния спектакъл, който ни сервира Санчес“, заяви пред медиите лидерът на НП.

„Един достоен за нацията ни председател (на правителството) не я подлага на международен позор“, добави Фейхоо и обвини лидера на социалистите, че е „задействал операция за политическо оцеляване, опитвайки се да мобилизира хората на базата на състрадание, защото иначе не може да ги накара да подкрепят неговото управление“.

Четете още

Избор на редактора