Промените в Конституцията влизат за второ четене

Промените в Конституцията влизат за окончателно приемане в парламента.

Шестата поправка на основния закон влиза в пленарна зала, след като  през уикенда текстовете бяха гласувани от депутатите от ресорната Комисия по конституционни въпроси на две извънредни заседания.

Прието беше разделянето на ВСС на два съвета, като в съдийския ще преобладава професионалната квота, а в прокурорския – парламентарната. Мандатът на главния прокурор се намалява на 5 години, а на председателите на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд остават по 7. Сегашният ВСС, както и временно изпълняващият длъжността главен прокурор ще продължат да действат поне още 9 месеца заради приетите срокове от влизане в сила на разпоредбите.

Ограничения има и в правомощията на президента. Той ще може да избира за служебен премиер между 8 длъжностни лица, сред тях председателят на НС, ВКС, Сметната палата, омбудсманът и др., но се очаква в зала да бъде направена поправка.

Парламентът вече няма да се разпуска от президента и ще заседава до избиране на нов с мотив, че трябва да има контрол върху служебния кабинет. Допуска се двойно гражданство за депутати. Отпадна предложението 24 май да замени като национален празник 3 март.

Вчера съпредседателят на ПП ДБ Кирил Петков изрази увереност, че е постигнат консенсус с ГЕРБ СДС и ДПС:

„Вярваме и сме абсолютно убедени, че промените, които сме решили, ще минат. Това, което виждаме е, че за основните реформи имаме съгласие и мисля, че ще имаме и гласове“, коментира Петков.

Няма яснота дали опозицията възнамерява отново да блокира провеждането на пленарно заседание.

Преди заседанието в пленарната зала, от 9 ч., е предвидено заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси за продължаване на второто четене на законопроекта за държавен бюджет за следващата година. Вчера вечерта, като извънрeдна точка от дневния ред, Народното събрание прие рамката на бюджета на второ четене.

Четете още

Избор на редактора