Промените в Конституцията минаха на второ четене

Парламентът прие на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията след близо шест часа дебати.

За да бъдат окончателно приети, промените ще бъдат гласувани и на трето четене. Сутринта парламентарната зала напуснаха от „Има такъв народ“ и „Възраждане“. „БСП за България“ останаха в залата.

След гласуването Христо Иванов от „Продължаваме промяната – Демократична България“ благодари на левицата за разумния дебат. Днес направихме много важна стъпка към съдебната реформа тя ще продължи с третото гласуване на промените в Конституцията, с промените в Закона за съдебната власт, процесуалните закони. Пътят е дълъг, добави той.

С промени в Конституцията Народното събрание ограничи правомощията на президента при назначаването на служебни правителства, съобщи БНР.

Със 165 гласа беше решено в Конституцията да пише, че държавният глава ще може да избира за служебен премиер между 7 длъжностни лица на високи позиции, като от първоначално определените отпадна председателят на Върховния касационен съд. В текста, който бе приет, бе предвидено за „служебен министър-председател да се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправителя на Българската народна банка, председателя и заместник-председателя на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник“.

Ако всички от изброените откажат да заемат тази длъжност и държавният глава не може да назначи служебен кабинет, такъв ще бъде избиран от Народното събрание.

За министри ще могат да бъдат избирани граждани с двойно гражданство.

От приетите текстове става ясно още, че парламентът вече няма да се разпуска от президента и ще заседава до избиране на нов. Мотивът на вносителите е, че трябва да има контрол върху служебния кабинет. Със 164 гласа „за“ и 21 „против“ депутатите приеха при избора на ръководители на регулаторните органи да се спазват принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да се гарантира тяхната независимост. За да бъдат избирани, за тях трябва да са гласували 2/3 от народните представители.

Четете още

Избор на редактора