Денков върна празна папката с мандата за кабинет

Излъченият за министър председател от „Продължаваме промяната“ Николай Денков върна на президента Румен Радев неизпълнен вторият мандат за съставяне на редовно правителство.

До отказа да се предложи състав на правителство се стигна след като не бе изпълнено условието на „Продължаваме промяната“ – парламентът да подкрепи с мнозинство декларация с приоритети за управление.

Проектът на декларация с 4 основни приоритета получи подкрепата само от 63 ма депутати на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.  ГЕРБ СДС и Възраждане гласуваха против а ДПС, БСП И БВ –  се въздържаха.

7-дневен е срокът президентът Радев да посочи, коя ще е третата парламентарна група, която  ще получи третият и последен мандат за съставяне на редовно правителство:

„По-важното е, че парламентът явно се дави все повече във все повече скандали“.

В коментарa си от петък държавният глава напомни на депутатите че имат несвършена работа, най-вече по законопроектите по планът за възстановяване и членството на България в Шенген:

„Ако няма парламент сега, това означава, че тези закони ще се гледат едва юни месец, а това излага на риск постигнатото от България като успех пред европейските институции“.

Така на прага на третия мандат от БСП освен че са готови да го получат обявиха, че няма да подкрепят такъв ако бъде връчен на ДПС или „Възраждане“, ДПС са диалогични, готови са дори за получат третата папка, за да предложат програмно правителство. ГЕРБ са готови да подкрепят мандат на „Демократична България“ ако се подпише документ с приоритети, а най малката парламентарна група Български възход ще се консултира със всички ако получи спасителния мандат  като ще започне разговори от най малобройната група към най големите. „Продължаваме промяната“ нямат решение на партийния орган за позиция кой и при какви условия биха подкрепили, а „Възраждане“ би гласувала само за себе си, пише БНР.

Още по темата

РЕКЛАМАspot_img
РЕКЛАМАspot_img

Избор на редактора