17.8 C
София
сряда, 28 септември, 2022

“Промяната”, БСП и ДБ: “Да” на нов кабинет, но с ясна програма

“Продължаваме Промяната”, БСП и “Демократична България” се разбраха за ново правителство с ясна програма за следващите 6 месеца. Асен Василев, който получи мандат за съставяне на кабинет в петък, покани на разговори и левите и десните.

Постигнахме съгласие по приоритетите на правителството. Имаме съгласие да се изготви в много кратки срокове програма от експертните екипи, която да бъде приета и на политическо ниво и която да залегне с ясни срокове и ангажменти какво ще се случи от сега до края на годината като реформи и дейности. Това каза след края на разговорите с БСП за съставяне на правителство кандидатът за премиер на “Продължаваме промяната” Асен Василев.

“Предстои ни интензивна работа в следващите дни, но сме уверени, че общото, което ни събира, доброто, което дотук свършихме за Бългаия може да продължи с една конкретна, ясна и амбициозна програма – както по средствата по Плана за възстановяване и съпътстващите ги 22 закона, по подготовка за Бюджет 2023 и по дългосрочни намерения за сериозни реформи в различните сектори и промяна на стария модел на управление на държавата”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

За нас е важно да се стабилизира държавата в рамките на първия мандат. Трябва да подходим отговорно, за да предотвратим разделение в обществото и четвърти поредни избори, каза пред журналисти в парламента съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

“Ще участваме с целия ресурс, който имаме. Благодарихме на премиера в оставка Кирил Петков за свършеното през последните 6 месеца, което дава много добра основа, от която да се продължи”, добави Иванов.

“Очаквам сега да бъде изградена много по-добра конструкция на кабинет. Червени линии не сме чертали, смятаме, че запазвайки онези ангажименти пред българските избиратели, по необходимост трябва да успеем да комбинираме промяната с една смислена диалогичност по национални теми и прозрачност”, каза още той.

 

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини