6.7 C
София
неделя, 4 декември, 2022

“Промяната” и ДБ готови за кабинет на малцинството

“Продължаваме Промяната” и “Демократична България” имат готовност, ако вторият мандат отиде при тях, заедно да работят за формирането на правителство на малцинството, с ясна визия, стратегия, план. Това заяви на брифинг в парламента съпредседателят на “Продължаваме Промяната” Кирил Петков.

Той заяви, че трябва да има определени гаранции, с които парламентът да покаже, че е способен да работи в такъв формат на правителство на малцинството.

Ние не смятаме да се договаряме, не смятаме да обсъждаме, ние ще вкараме пакет за законови промени, които биха гарантирали възможността за изпълнение на основните приоритети, заяви Петков.  Той открои следните законодателни инициативи:

– Оттегляне или отхвърляне на предложенията за промени в Изборния кодекс;

– Внасяне на предложение за изменение на Конституцията на Република България за премахване на неограничената власт на главния прокурор;

– Приемане на първо четене на промени в НПК и ЗСВ, свързани с механизма за разследване на главния прокурор и подобряване на досъдебното производство;

– Приемане на решение за внасяне на Закона за бюджета при залагане на три процента дефицит;

– Приемане на съответните изменения в закона, уреждащи процедурата по избор на ръководителите за службите за сигурност – ДАНС, ДАР, НСО, Военно разузнаване и главния секретар на МВР, така че изпълнителната власт да ги ръководи ефективно без намесата на президента;

–  Приемане на промени в НПК, с които да се дава възможност на разследващите органи да образуват досъдебно производство, както и да искат съдът да извършва определени разследващи действия;

– Приемане на законопроекта на КПКОНПИ с разследващи функции и ръководство, което да се предлага от Министерския съвет и да се избира от Народното събрание;

– Приоритетно насрочване за разглеждане в зала на всички закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, както и на Стратегическия план за земеделие;

– Насрочване и разглеждане в зала на законопроектите за приемане на България в Шенген и Еврозоната.

Асен Василев, съпредседател на “Продължаваме Промяната” заяви в отговор на въпрос, че не са търсили подкрепа от никой.  Оттук нататък в зала ще стане ясно кой иска да се приемат тези закони и дали председателят на Народното събрание ще ги насрочи за разглеждане.

На въпрос дали приемат подкрепа от всички, Василев заяви, че много ясно са казали, че няма да подкрепят правителство с първия мандат. Всеки, който подкрепи тези приоритети в зала без договорки, може да го направи, добави той. Според него всичко това може да бъде прието до Коледа при добра организация и желание за работа от Народното събрание.

“ГЕРБ са импотентни да съставят кабинет”, заяви Василев и добави, че президентът трябва да се забърза с мандатите, за да тръгне страната напред.

В уводните си думи Асен Василев отбеляза, че в последните 30 години България страда от три големи недъга – първият е, че голяма част от бизнеса зависи пряко от държавата, дали през обществени поръчки, дали през рекет, дали през излишни лицензионни режими. Вторият голям недъг е, че България към момента е с най-голямото неравенство в целия ЕС. И това неравенство всяка една година, в която ние сме били членове на ЕС вместо да спада нараства, което ни поставя между Кот д’Ивоар и Малайзия, добави той. По думите му в момента с 550 лв. на месец, какъвто е нетният доход от минималната работна заплата, над 700 хиляди българи трябва да отгледат децата си, да си плащат сметките, да си плащат храната, да имат нормален живот.

Третият голям недъг е липсата на справедливост – ние виждаме как прокурорски синове извършват престъпления пред очите на всички и остават безнаказани. Ние виждаме как няма едно внесено обвинение на висш политик.  В продължение на 30 години виждахме как всяко едно правителство се разбираше с предишното да не ги закача, така че да не стават кризи и да не става проблем. Правителството, в което участвахме заедно с “Демократична България”, започна да оправя и трите недъга, заяви Асен Василев.

На нашето политическо поколение се пада задачата да довършим интеграцията в ЕС, да станем истинска европейска държава с европейски правила, европейски доходи и с европейско правораздаване, което да осигури справедливост, добави той.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини