23.8 C
София
понеделник, 26 септември, 2022

Говорителката Захарова: Боршът украински? Това е екстремизъм, нацизъм!

Знаехме си, че няма да се размине без протести и контрапропаганда! Ден, след като ЮНЕСКО обяви официално, че боршът е украинско национално ястие и Русия не може да претендира за авторство върху него, откъм Кремъл долетя яростен ответ.

Като казваме Кремъл, имаме предвид именно Кремъл. Самата Мария Захарова – говорител на Министерството на външните работи на Русия, застана зад държавния микрофон и ясно заяви пред световната общественост:

(отначало гласът й е тъжен, дори с нотка трагизъм, б.р.) Не! Не биваше да делим борша! Нима той трябваше да принадлежи само на един народ, само на една националност?… (драматична пауза) А защо да не е общ? И във всеки град, във всеки регион, всяка домакиня да може да си го готви както си иска? Не! Те (украинците, б.р.) компромиси с това не искат! (тонът й рязко се променя, става стоманен, путински, б.р.) Ами ето! Това е, за което говорим! Ксенофобия! Нацизъм! Екстремизъм от всякакъв вид!” 

Паница екстремистки украински борш. СНИМКА pixabay

Звучи като виц, но не е. Само се чудим докъде може да стигне абсурдът в онази широка страна на изток оттук. И дали в Русия правят разлика между ЮНЕСКО и Йонеско.

Защото ЮНЕСКО е световна Организация на обединените нации за образование, наука и култура, която се грижи за децата и културното наследство на народите (а не ги избива с ракети). Йонеско (Йожен) е виден френски писател и драматург от румънски произход, който пише абсурдни истории, но не кървави като руските. Впрочем негова е фразата: “Светът е комичен, защото е трагичен”.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини