Бебетата на татко Гроздан блокират България. Плачат за 720 млн. лева

Пътните строители, станали известни като „Бебетата на Гроздан“, блокират 20 места на територията на България. Те протестират заради неизплатени задължения за извършени дейности и липсата на индексация по договорите за строителство.

В центъра на София демонстрацията ще бъде пред служебния вход на Народното събрание и започва в 9 часа. После шествие ще тръгне и по Околовръстното шосе на столицата.

В тях ще се включи и Камарата на строителите в България заради липсата на индексация по договорите за строителство.

Дължимите пари към този момент са 720 милиона лева за над 270 пътни отсечки.

Вчера кабинетът установи, че Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) едностранно е прекратила всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Причината, посочена от АПИ, е „пропуски в документацията за участие“, предложена от самата АПИ. Обществените поръчки бяха обявени през април 2022 г. с цел да заместят съществуващите договори, по които са установени порочни строителни практики и които са предмет на проверка от компетентните органи.

С решенията си АПИ на практика поставя изпълнителната власт в невъзможност да възложи по прозрачен начин ремонта и поддръжката на републиканската пътна мрежа, включително през предстоящия зимен сезон.

„Трябва много ясно да заявим на пътните фирми, че ще се разплатим само към тези, които са изрядни към държавата. Тези, които са проблемни, трябва ДНСК и АДФИ да излязат със становище за всеки един проект“, обясни вчера Настимир Ананиев от „Продължаваме Промяната“. Той твърди още, че само 21% от пътните фирми са изрядни.

Четете още

Избор на редактора