Протести на първата копка на участък от АМ „Струма“

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков даде старт на довършителните дейности по пътен възел Кресна на автомагистрала „Струма“ и връзките към него. Участъкът е един от най-проблемните, тъй като местните жители и природозащитници не са съгласни с изграждането на магистралата вътре в дефилето, съобщи БНТ.

Малко след 12.00 часа един от протестиращите беше отведен от полицията, тъй като с лопата премахна информационната табела, поставена на пътния възел.

Министър Шишков откри ремонтните дейности и заяви, че с тях се поставя началото на довършването на цялата магистрала, което е трябвало да бъде направено преди 25 години. Той беше категоричен, че започването на тези строителни дейности не предрешават от къде ще мине трасето, нещо за което настояват протестиращите.

„Участъкът е изключително малък. Стъпката е много малка, но е важна по две причини. Едната е – нямаме към днешна дата избор на трасе и това, което протестиращите в момента изтъкват, аз лично нямам обяснение защо протестират. Този пътен възел е важен, защото е част от последния лот на АМ „Струма“, което прави процесът необратим. Ако това не се беше случило, процесът можеше да бъде обратим и да загубим 2-3 години и да се върнем в изходна позиция“, каза Шишков и допълни, че до няколко месеца ще стане ясно от къде ще минава трасето.

Протестиращите са категорични, че ще е продължат със своите действия, докато не бъдат удовлетворени исканията им.

Четете още

Избор на редактора