Обрат. Прокуратурата защити Милена пред съда

Десетки мотористи, изпълнители и почитатели на рок певицата Милена Славова се събраха на протест в нейна подкрепа и блокираха столичния бул. „Александър Стамболийски“.

Срещу Славова е заведено дело за дискриминация срещу гей общността. Поводът е публикация на рок-певицата срещу гей парада в социалната мрежа Фейсбук отпреди две години, уточнява БНР.

Близо 10 000 души са подкрепили в петиция рок-певицата Милена Славова. В 8.30 часа пред сградата на Съдебната палата в София се събраха нейни поддръжници.

Кой крив, кой прав трябва да реши Върховният административен съд.

Адвокатът ѝ Мария Янева обясни:

„На първа инстанция делото бе спечелено от Милена Славова, на втора обаче Административен съд София-град (АССГ) реши, че тя няма право да изказва публично мнение, защото по този начин дискриминира определена група от хора“.

Тя допълни, че срещу певицата имало и заплахи за живота ѝ.

Да съхраним семейството и децата ни, призова на свой ред Милена Славова:

„Важно е да имаме морал, мир и спокойствие за децата и да няма заплахи за убийство…Нека да си изказваме свободно мнението, защото така става като в комунизма – потискат ни…нали сме демокрация“.

Защитата на Славова направи доказателствено искане съдът да вземе предвид клип от гей парада, по време на който лице голо до кръста е имало забит национален флаг в задните си части и точно това е възмутило певицата да вземе отношение. Точно това непристойно поведение е предизвикало Милена да коментира: „Това аз намирам за извратено“.

„Точно тази снимка предизвика гнева ми, заяви пред съда Милена. Тя обясни, че има много приятели от общността, но те не ходят по парадите и не парадират с това. Певицата се оплака, че тя и дъщеря и са били заплашвани.

Прокуратурата пледира да се отмени решението на АССГ и да се вземат предвид исканите от Милена доказателства. Според магистратите певицата е осъществила правото си на свободно изразяване, съгласно Конституцията.

„Информацията е изтеглена от социалните мрежи и тя после е изчезнала, но има образувано досъдебно производство и чакаме органите да си свършат работата“, заяви адвокатката на Милена.

Съдът ще се произнесе по делото в 30-дневенн срок, уточниха от пресцентъра на ВАС.

Четете още

Избор на редактора